NAKON TRI GODINE

Otkrivena istina o smrti Emira Zekovića: Našao se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme

Mladić pronađen mrtav u kamp-prikolici Sulje Planje zvanog Domac, a rezultati toksikoloških nalaza otkrivaju da nikada nije koristio narkotike te da je umro usljed zastoja srca

Zeković: Iz sažaljenja pomagao Planji. Avaz

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

22.2.2021

Smrt Emira Zekovića, mladića iz Sarajeva koji je pronađen mrtav u kamp-prikolici Sulje Planje zvanog Domac 2018. godine, konačno je rasvijetljena, a prema informacijama porodice Zeković koja posjeduje medicinsku dokumentaciju u ovom slučaju nije bilo nikakve veze sa zloupotrebom narkotika. 

Brojni mediji pisali su o ovom slučaju, te je navođeno da je mladić umro uslijed upotrebe droge, što se na kraju ispostavilo kao netačno, prema tvrdnjama njegove porodice. 

Dugo se znali

Prema informacijama koje smo dobili od porodice Zeković, Emir je poznavao Planju od malih nogu, jer su pohađali istu osnovnu školu i u nekim periodima živjeli u istom naselju.

Kako kažu Zekovići, Planja je odrastao u Domu za nezbrinutu djecu. Spletom nesretnih okolnosti život je Planju odveo na potpuno pogrešan put - put narkotika, prijestupa, tučnjava i krađa. On je često je mijenjao mjesto boravka.

Kao i svi drugi momci iz naselja i Emir je kako tvrdi njegova porodica s vremena na vrijeme izlazo u susret Planji kada bi mu zatrebalo nešto, sažalijevajući se jer  ima dvoje male djece.

Na kraju, je kakko kažu Zekovići bio jedini koji mu je htio pomoći, iako nerado, jer niko nije želio biti viđen u društvu Planje.

-Te nesretne noći s ponedjeljka na utorak, 22. oktobra 2018., Emira Zekovića je pozvao Suljo Planja, zatraživši mu novac za maloljetno dijete. Planja je vlasnik zemljišta u ulici Sutjeska u centru Sarajeva, gdje posjeduje parking, od kojeg, kako kaže, zarađuje za život. To je bilo mjesto njihovog susreta. Zeković je odlučio pomoći Planji, po ko zna koji put, neznajući da mu je to posljednja noć u životu - kažu Zekovići.


Stanje očaja

Kako je bilo poprilično kasno, a Planja je bio u stanju očaja, neimaštine i nemogućnosti da prehrani dijete, zadržao je Emira kako bi mu povjerio sve svoje probleme. Tu istu noć mnogi Planjini prijatelji, poznati policiji odranije, navraćali su, ali su nedugo zatim odlazili.

-S obzirom na to da je bilo poprilično kasno, Emir je odlučio kratko odspavati u Planjinoj kamp-prikolici, na Planjino insistiranje, jer nije želio biti sam. Planja nije mogao spavati i odlučio je otići po kafu u obližnji kafić, dok je Zeković spavao. Nakon što se vratio zatekao je mrtvog Emira - navode Zekovići koji su u detalje opisali kobni događaj. 


Bio uplašen

Uplašen što ne može probuditi Emira, pozvao je policiju i Hitnu pomoć, koji su nakon uviđaja i pregleda utvrdili da se radi o prirodnoj smrti u snu.

-Planja je uvijek bio okružen raznoraznim dilerima i narkomanima, koji su mu iznuđivali novac ili on njima. Kako je bilo i za očekivati, mnogi portali uzimali su izjave od njih, sumnjajući da je Zekoviću neko podmetnuo narkotike u piće, želeći mu ukrasti mobitel, nakn čega ga je usmrtio. Međutim, rezultati toksikoloških analiza, kao i obdukcije tijela Zekovića, koje je potvrdilo Tužilaštvo, ustanovili su da Emir nikada nije konzumirao narkotike te da je tu noć preminuo usljed prestanka rada srca - kaže porodica nesretnog mladića.

Zeković je odranije imao srčane aritmije, cigarete su mu škodile, ali bez njih nije mogao. Planja je, iz straha da nešto ne bude otkriveno o njegovom životu i radu, skrenuo pažnju sa sebe na Zekovićevu smrt, stavljajući akcent na mogućnost da je neko želio otrovati Zekovića te da on nema veze s time.


Pomagao iz samilosti

Međutim, nedugo nakon smrti Zekovića, Planjina kamp-prikolica je zapaljena, navodno usljed iznenadnog požara, no s obzirom na to da je prije nekoliko dana Planja izboden nožem i da se nalazi u bolnici u teškom stanju, jasno je da je želio skrenuti pažnju sa sebe i svojih saradnika, plasirajući lažnu priču o smrti Zekovića, koji se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, čime je narušio ugled preminulog i njegove porodice.

Porodica preminulog Zekovića tvrdi da nisu iznenađeni rezultatima obdukcijske i toksikološke analize, jer su znali da Emir nikada nije konzumirao narkotike te da se iz samilosti još jedini odazivao Planjinim vapajima za pomoć. Njegova samilost i dobrodušnost su ga koštali tako što mu je narušavan ugled zbog mjesta na kojem je preminuo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.