HRVATSKA

Danas presuda Zavadlavu: On traži Nobelovu nagradu za mir, a tužilac 50 godina zatvora

Za porodice žrtava nema dileme - Zavadlav je kriv i, koliku god kaznu dobije, ona ne može vratiti najmilije koje su izgubili

Zavadlav: Terete ga za trostruko teško ubistvo. Milan Sabic/PIXSELL

A. J. / 24.sata

23.2.2021

Sudsko vijeće danas u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu objavit će presudu Filipu Zavadlavu za trostruko ubistvo, piše 24.sata.

Zavadlava će pravosudni policajci dovesti na sud iz zatvora u Gospiću. Na objavi presude ne mora se pojaviti, ali je izrazio interes da presudu čuje uživo.


Zavadlavu prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora, a terete ga za trostruko teško ubistvo, dovođenje u opasnost života i imovine te nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja te eksplozivnih tvari.

Prema optužnici, Zavadlav je Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) smaknuo iz bezobzirne osvete zbog maltretiranja njega i brata. Ubio ih je u centru Splita 11. januara 2020. U njih je ispalio 36 metaka iz kalašnjikova. Nekoliko zrna pogodilo je Hyundai u kojem je bilo troje ljudi, a oštećeni su i parkirani Audi A3 te vrata kuće.


Suđenje Zavadlavu počelo je 12. avgusta 2020. Na prvoj raspravi nije se htio izjasniti o krivici, no na ročištu prošle sedmice sve je porekao.


- Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno, ja se s tim ne slažem. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina - rekao je Zavadlav.

U potpunosti je negirao počinjenje kompletne optužbe.


- Razmišljanje da bih ja bio eventualni sudionik događaja je nametnuto i imputirano od strane drugih osoba. Ja sebe ne vidim na mjestu zločina, ja sam tad bio u moru. Uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Još me nitko nije uvjerio da sam baš ja osoba koja je pucala - govorio je Zavadlav.


Za porodice žrtava nema dileme - Zavadlav je kriv i, koliku god kaznu dobije, ona ne može vratiti najmilije koje su izgubili.


– Odgovorno tvrdim da je Zavadlav pobjednik bez obzira na to koliku kaznu dobio. Jer u Hrvatskoj nema doživotne i smrtne kazne. Da ima pravde, dobio bi 50 godina za svakog od ubijenih. Jer jedna ili više loših epizoda nečijeg života ne opravdava ničije ubojstvo. Dok on jede, igra se, trenira i zafrkava se, moj sin i dvojica ubijenih momaka se raspadaju. To sve govori – zaključio je otac ubijenog Marina Ožića Paića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.