MUP KS SAOPĆIO DETALJE

Bombaš s Grdonja pucao na policiju, pronađen ispod repetitora, a sve je krenulo od šutiranja Forda

Izvršen je i pretres kuće S. T. te su pronađeni i oduzeti jedna improvizovana eksplozivna naprava i 10 komada metaka-patrona za lovačko oružje

A. J.
  • Na Grdonju je sinoć vladalo opsadno stanje

    Na Grdonju je sinoć vladalo opsadno stanje

    Foto: Avaz


Nakon sinoćnje drame u sarajevskom naselju Grdonj kada je muškarac aktivirao bombu nakon čega je uslijedila policijska potraga te hapšenje osumnjičenog, danas su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavili detalje vogo događaja koji je uznemirio građane.

Iz MUP-a navode da su sinoć u 19.30 sati od N. T., nastanjene u ulici 105 brigade broj 45, naselje Grdonj, obaviješteni da je na navedenoj adresi, kod pratećeg objekta u vlasništvu njenog muža nepropisno parkirano vozilo marke Ford.

Na lice mjesta upućeni su policijski službenici koji su obavili razgovor s N. T. i njenim mužem S.T.

- Prilikom intervencije S.T. je udario nogom u prednji desni far vozila marke "Ford", gdje je isto oštetio te se zatim ubrzano udaljio u kuću, gdje je nakon izvjesnog perioda iz kuće bacio u pravcu vozila "Ford" nepoznatu eksplozivnu napravu koja je eksplodirala na tlu pored pratećeg objekta i vozila – navode iz policije.

Napominju da tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, a da se S. T. ubrzano udaljio iz svoje porodične kuće u pravcu naselja Grdonj.

Potom je na lice mjesta upućeno više policijskih patrola.

- Istog dana u 20.40 sati patrola policije PS Centar primijetila je navedeno lice u ulici 105 brigade koji je ispalio jedan hitac iz vatrenog oružja pištolja prema službenom vozilu u pokretu gdje se zatim udaljio sa lica mjesta. U cilju pronalaska gore navedenog lica angažovani su policijski službenici Sektora za policijsku podršku koji su dana 28.2.2021. godine u 1.40 sati  u mjestu Grdonj, općina Centar ispod repetitora locirali, pronašli i staviti pod kontrolu lice S.T. koji je kod sebe imao jednu ručnu bombu, jedan ručno pravljeni pištolj i dva komada metaka za lovačko naoružanje – navode iz policije.

Dodaju da je S. T. potom uhapšen, a o čemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva KS.

  • Mjesto gdje je aktivirana bomba

    Mjesto gdje je aktivirana bomba

    Foto: Avaz


Uviđaj je izvršen zbog osnovane sumnje da su počinjena krivična djela izazivanje opće opasnostil, oštećenje tuđe stvari, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Izvršen je i pretres kuće S. T. te su pronađeni i iduzeti jedna improvizovana eksplozivna naprava i 10 komada metaka-patrona za lovačko oruž.

Prilikom stavljanja lica pod kontrolu u mjestu Grdonj, došlo je do požara na tom lokalitetu, koji je najvjerovatnije izazvao S. T., a koji je ugašen od strane ekipe PVB u 02.15 sati.

Kako je "Avaz" ranije pisao, radi se o Seadu Tabakoviću, koji je od ranije poznat policijskim organima.

On je nedavno operisan na Klinici za neurologiju u Sarajevu i poznat je po psihotičnom ponašanju.

Tabaković je prije nekoliko godina minirao predajnike na Grdonju jer je tvrdio da se nalaze na njegovom posjedu, zbog čega je i hapšen.

Više o temi Grdonj

AVAZ NA LICU MJESTA
Predao se bombaš sa Grdonja

Više o:

Grdonj MUP KS
NA VRH

Podijeli članak na