POTRESNA ISPOVIJEST

Nakon drame na Grdonju Mašo i Dženita Šarić za "Avaz": Rekao je "večeras ću vas sve pobiti"

Bacio je bombu, na mene suprugu i dvojicu policajaca koji su došli na intervenciju. Bio je od nas udaljen pet metara, kaže Mašo Šarić

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

28.2.2021

Mjesto gdje se dogodio incident. Avaz

Sinoć smo moja porodica i ja trebali biti ubijeni – kaže u svojoj potresnoj ispovijesti Mašo Šarić nakon drame koja se odigrala u njegovom dvorištu u sarajevskom naselju Grdonj kada je Sead Tabaković aktivirao ručnu bombu, nakon čega je pobjegao u obližnji šumarak.

On je uhapšen jutros oko 1.40 sati nakon što su ga specijalci opkolili i pregovarali s njim o predaji. Kod njega su prilikom hapšenja pronađeni bomba, puška i pištolj.


Prasak i detonacija

- Rekao mi je: „Večeras ću vas sve ubiti“. On je zaista išao na to da nas sve pobije. Bacio je bombu, na mene suprugu i dvojicu policajaca koji su došli na intervenciju. Bio je od nas udaljen pet metara. Vikao je „samo se pomjerite i baciću bombu“. Nekoliko sekundi potom čuo se jak prasak i detonacija. Pobacali smo se tlu da bi se spasili. Na svu sreću bomba se odbila od njegovu ogradu i tu je i eksplodirala na mekanoj podlozi. Da je pala na pločnik sve bi nas pobio – kaže vidno potreseni Šarić.

Šarićeva supruga Dženita također kaže da su sinoć preživjeli pakao i da još osjećaju veliki strah za sebe i djecu iako je Tabaković uhapšen. Ona tvrdi da su godinama trpjeli Tabakovićeve prijetnje i provokacije.


Zahvalni policiji

- Nema kome nismo pisali. Policiji, općini, ombudsmenu za ljudska prava... U mailovima sam navodila da smo zabrinuti za svoju sigurnost. Doživljavali smo užasne stvari. Taj čovjek jednostavno napravi barikadu nasred ceste da ne možemo proći. Mjesecima nam je prijetio i sve smo prijavljivali policiji. Moram kazati da su policajci sinoć učinili sve da nas zaštite i moja porodica im se zahvaljuje na profesionalnosti – kaže Dženita.

Ona navodi da je zbog Tabakovića policija mnogo puta intervenirala, ali ni ona niti članovi njene porodice ne žele više da žive u konstantnom strahu kao prethodnih mjeseci.

- Vjerujte da sam znala da je naoružan. Kada sam bila na liniji s policijom rekla sam im da je taj čovjek opasan. Službenik MUP-a mi je kazao „smirite se gospođo policija je već gore“. Nisam ni izgovorila slijedeću riječ, a bomba je već pukla. Preskakali smo jedni preko drugih da se spasimo – opisala nam je Dženita.

Kaže da je nakon ekslozije pobjegla u kuću svoga daidže, a ubrzo su stigli i specijalci.

- Na tu dvojicu policajaca je pucao i pobjegao u šumarak. Čula sam ga sinoć kako govori u policiji: „Šta hoćete, nisam nikoga povrijedio“. Vjerujte mi da je htio da nas ubije. Mjesecima nisam smjela pustiti djecu u dvorište iz straha. Majka mi je u šoku, a otac teško bolestan. Djeca su velikom strahu također. Taj čovjek je bolesna osoba i ne smije biti na slobodi – kazala nam je Dženita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.