AKCIJA FUP-A

Pala banda razbojnika: Krali vozila i pljačkali benzinske pumpe i tržne centre

Uhapšeno šest osoba koji se terete za pljačku najmanje 14 objekata kojom prilikom su ukrali preko 200.000 KM

FUP uhapsio grupu pljačkaša. Ilustracija

B. C.

2.3.2021

Policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosankog, Zapadno-hercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona izvršili pretrese 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja. Uhapsili su šest osoba koje se terete za napade i pljačku najmanje 14 poslovnih subjekata, saopćeno je iz FUP-a.


Za jednim raspisana potjernica

Akciju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog Kantona provodili su od dana 28.02.2021. godine provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Federacije BiH, a vezano za dokumentovanje organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije BiH.

Uhapšene su osobe inicijala N.H. (1972.), A.Ć. (1989.), A.Š. (1982.), A.Š. (1979.), M.I. (1980.) i E.D. (1985.) dok je za osobom inicijala E. DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.

- Navedene osobe se sumnjiče da su u vremenskom periodu od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko – dobojskog, Hercegovačko – neretvanskog i Zapadno – hercegovačkog kantona, te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata.


Ukrali veću količinu robe

Izvršili su napade na benzinske pumpe, trgovačke centre i druge privredne subjekate na prostoru Federacije BiH i Brčko Distrikta kojom prilikom su otuđili preko 200.000 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kafe, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu.

-Takođe, s ciljem izvršenja gore navedenih krivičnih djela prethodno su otuđili 14 putničkih motornih vozila i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području gore spomenutih kantona, saopćeno je iz Federalne upravee policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.