BALKANSKI KARTEL

Osveta za hapšenje Sarajlije Davida Cufaja u Peruu: U Limi izrešetan policajac koji je bio ključni svjedok

Ankasi, koji je bio iskusni obevaštajac, likvidiran je 3. marta nakon što se dovezao automobilom do svoje kuće, a ubice su ga pratile na motociklu

Sa Cufajevog hapšenja nakon zaplijene kokaina. Arhiva

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

8.3.2021

Peruanski agent Uprave za borbu protiv droga (Dirandro) Gregorio Ankasi (49) izrešetan je ispred svog doma u Limi, a on je bio ključni istražitelj i svjedok koji je razbio narkogrupu Sarajlija Davida Cufaja i Smaila Šikala.

Radi se o moćnom balkanskom narkokartelu koji je za veoma kratko vrijeme preuzeo jednu od najisplativijih ruta za krijumčarenje kokaina i Južne Amerike u Evropu. Radi se o mladićima iz sarajevskog naselja Buča Potok koji u Bosni i Hercegovini nisu kažnjavani.


Iskusni operativac

Ankasi, koji je bio iskusni obevaštajac, likvidiran je 3. marta nakon što se dovezao automobilom do svoje kuće. Sumnja se da su ga dvojica ubica pratila na motociklu. Kada se policajac parkirao i izašao iz vozila oni su otvorili vatru na njega. Radi se o metodu likvidacije koje je prva počela koristiti italijanska mafija, a vrlo brzo su je preuzeli i južnoamerički karteli pa i balkanske kriminalne organizacije.

On je još bio živ kada su radnici obližnje praonice dotrčali do njega da mu pruže pomoć. Dao im je svoj mobitel i zamolio da jave njegovoj porodici da je upucan. Odvezen je odmah u bolnicu, ali je na putu do nje podlegao povredama.

Pljačka je kao motiv isključena jer mu napadači nisu ukrali ni automobil, ni novčanik i druge lične stvari koje je imao kod sebe.


Uviđaj nakon likvidacije. Exitonoticias

Peruanski mediji navode da je ovaj policajac imao velike zasluge u borbi protiv organizovane trgovine drogom i da je bio ključni svjedok na suđenju trgovcu kokainom Cufaju, koji je u januaru prošle godine osuđen na 17 godina zatvora.

Osim hapšenja Cufaja, mediji spominju i druge slučajeve na kojima je radio Ankasi. Navodi se da je ubijeni agent između ostalog istraživao i navodnu mrežu korupcije u redovima policije.

Portal „Exitosanoticias“ podsjeća da je Cufaj imao ulogu koordinatora isporuke više od dvije tone kokaina u Evropu, a nakon što je on uhapšen rutu je preuzeo Šikalo.

Inače, Cufaj je rođen na Kosovu, a odrastao je u Sarajevu gdje se sa Šikalom uspješno bavio boksom. Bio je čak i prvak u kadetskoj konkurenciji u BiH. U januaru 2017. godine uhapšen je u Peruu zbog pokušaja šverca tovara kokaina vrijednog 174 miliona dolara.


U vezi s misicom

Cufaja je policija označila kao finansijera, koordinatora i supervizora ove pošiljke čija je krajnja destinacija bila Evropa. Uprkos tome sudija mu nije odredio pritvor, pa se Cufaj ubrzo našao u bjekstvu!

Početkom 2020. godine Cufaj je u odsustvu osuđen na 17 godina i samo dvije sedmice kasnije uhapšen je u u peruanskom gradu Kaljao. Uhapsila su ga agenti specijalne policije koja se bavi isključivo raskrinkavanjem narko-dilera “Škorpion”.

On se i danas nalazi na slobodi, a u vezi je sa tamošnjom misiscom s kojom navodno ima jedno dijete. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.