NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Vozio s lažnim tablicama, pronađeni mu noževi

Suvozač ranije robijao zbog krađe

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

Olovo, gradić smješten pedesetak kilometara od Sarajeva s nekih 10.000 stanovnika, spada u mirnija mjesta za življenje u Bosni i Hercegovini. U to se uvjerila i ekipa “Avaza”, koja je proteklog vikenda bila u noćnoj smjeni s pripadnicima Policijske stanice Olovo.

Uigrane ekipe

Međutim, to ne znači da olovski policajci nemaju posla. Upravo zbog svoje površine, ali i konfiguracije terena, jer ima dosta šume, ljudi s druge strane zakona pokušavaju to iskoristiti pa su našim domaćinima oči uvijek otvorene.

Kako nam kažu, krađe drva, ali i uigrane ekipe kradljivaca iz bh. prijestonice nekada su bile gorući problem, ali su danonoćnim radom stali ukraj lopovima. Tako smo naše patroliranje započeli na putu koji vodi prema Sokocu i Han-Pijesku, mjestima s kojim graniči Olovo, ali sve je uredno. U povratku zatječemo vozilo na starom putu za Kladanj. Dovoljno razloga za akciju.

Policajci prilaze vozilu, a za volanom je djevojka. 

- Evo sad sam otvorila pivu, čekam momka - govori djevojka policajcima, koji joj savjetuju da nije baš pametno da je sama na izoliranom i neosvijetljenom putu.

Šef smjene nije podigao slušalicu, sve je mirno. Kiša koja neprekidno pada dodatno otežava situaciju. Saobraćajna policija, u sklopu redovnih aktivnosti, pravi punkt na ulazu u Olovo, iz pravca Kladnja. Zaustavljaju na desetine vozila. Sve protječe uredno do kontroliranja Peugeota. Vozač kaže da nema vozačku dozvolu. Slijede provjere i policajci su utvrdili da su na vozilu nepripadajuće registarske oznake. Daljnjim provjerama ustanovili su da vozilo nije registrirano, a da je vozaču istekla dozvola za upravljanje motornim vozilom.

Krim-policajci odlučuju detaljnije pregledati vozača. Iako je tvrdio da nema ništa nedozvoljeno, iz torbice redom vadi čakiju, svrdlo i petarde.

Iskusni istražitelji u vozilu uočavaju i nož. Pojašnjavaju vozaču da ima predmete pogodne za nanošenje povreda ili činjenje krivičnih djela. Govore i suvozaču da napusti vozilo. Na pitanje je li osuđivan, govori:

Prekršajni nalozi

- Jesam za krađu. Oženio sam se, imam dijete, to je sve iza mene. Pokušavam pošteno zaraditi. Evo, krenuli smo do Semizovca da prodamo vozilo.

Epilog - policajci oduzimaju sporne predmete i tablice. Vozač je isključen iz saobraćaja te su mu uručeni prekršajni nalozi.

Rotacije na ulazu u grad

Prilikom dolaska u Olovo dočekala nas je patrola s upaljenom svjetlosnom signalizacijom. Iako smo sumnjali da je u toku akcija i da trebamo vaditi opremu, ispostavilo se da se radi o preventivnom djelovanju policije. Policajci, naime, pale rotacije, kako bi vozači, ugledavši policiju, usporili. 

Nije imao opremu

Tokom mnogobrojnih kontrola jedan mladi vozač nije imao opremu pa mu je, također, uručen prekršajni nalog. Inače, isprva, namjerno ili ne, nije znao odmah otvoriti gepek.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na