DRAMATIČNA ISPOVIJEST

Radnici Lokvančić i Vlatković za „Avaz“: Kako smo u posljednji tren spriječili eksploziju hemikalija tokom požara u Hrasnici

Vatra je bila pet metara od nas i pržila nas je, ali smo uspjeli da otklonimo opasnost, kaže Lokvančić

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

9.3.2021

Radnici firme „Sinkro“ Adnan Lokvančić i Mladen Vlatković tokom jučerašnjeg požara koji je zahvatio proizvodnu halu firme „Alternativa“ u krugu „Famosa“ u sarajevskom naselju Hrasnica spriječili su katastrofu, jer su u posljednji tren viljuškarima sklonili burad sa zapaljivim hemikalijama.

Lokvančić je za „Avazov“ portal opisao dramu koja se jučer u poslijepodnevnim satima odigrala u industrijskoj zoni.


Gust dim

- Dim smo primjetili nekoliko minuta poslije 15 sati. Pošto je bio 8. mart kolegice su ranije izašle, tačno u 15 sati, tada je sve bilo uredu. Nekoliko minuta poslije, sjedio sam na viljuškaru i kada sam pogledao prema hali vidio sam da iz nje izbija gust, crni dim. Odmah su i drugi radnici dotrčali. Mi smo udaljeni od te hale oko 20 metara zračne linije. Vatra je brzo napredovala i prijetila da se proširi i na naš objekt – opisao nam je Lokvančić.

Nakon toga kako je kazao Lokvančić uslijedila je dramatična borba za spašavanje ostalih objekata koje je požar ugrožavao.

- Znao sam da su iza objekta plastična burad sa hemikalijama i palete. To je sve bilo poredano do susjedne proizvodne hale i moglo je sve eksplodirati. Onda smo s viljuškarima ušli unutra. Vatra je bila pet metara od nas i pržila nas je, ali smo uspjeli da otklonimo opasnost. To je trajalo petnaestak minuta dok smo to sve izvukli. Uspjeli smo sa dva viljuškara da napravimo razmak između buradi i vatre da ih ne zahvati, inače bi kobno bilo – kaže Lokvančić.


Temperatura pržila

Kada su Lokvančić i Vlatković sklonili burad, nastavili su pomagati drugim radnicima u gašenju.

- Počeli smo gasiti 25 minuta prije nego što su vatrogasci stigli. Borili smo se da barem ovaj dio sa strane zaštitimo da ih ne uhvati vatra. Imali smo četiri naša šmrka i izvukli smo ih iz firme prema hali. Ali, to je kap u moru, toliko je jaka vatra bila. Teško je bilo prići jer prži. Nas četvorica smo se mjenjali svake minute jer je temperatura bila previše jaka. Stajali smo 20 metara od plamteće hale i niko nije mogao izdržati duže od minute. Kada su vatrogasci stigli oni su dalje gasili objekt. Dizali smo ih i viljuškarom na krov. Na svu sreću niko nije bio povrijeđen. Radnici su na vrijeme izašli – kazao nam je na kraju ispovijesti Lokvančić.


Radnici hrabro postupili - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+28
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.