TRAVNIK

Pritvoren zadnji član bande pljačkaša: Vlasnik autootpada kod Semizovca predao se policiji

Enes Džinović odlučio se predati kad je čuo sve činjenice te za šta ga policija tereti

Privođenje bande pljačkaša u Travniku. Avaz

Piše: D. Pucar

11.3.2021

Enes Džinović, posljednji član grupe koja je prošle srijede uhapšena, a koja se tereti da je na području Srednjobosanskog i drugih kantona izvršila više krivičnih djela protiv imovine te udruživanja radi činjenja krivičnih djela, predao se policiji te mu je Kantonalni sud u Novom Travniku odredio jednomjesečni pritvor.

Odmah nakon hapšenja doveden je u Kantonalno tužilaštvo u Travniku.


Raspisana potjernica

Kako neslužbeno saznajemo, Džinović je vlasnik autootpada u okolini Semizovca, a policiji se odlučio predati kad je čuo sve činjenice te za šta ga policija tereti, odnosno koje dokaze ima.

Rezultat je to telefonskog razgovora policije i osobe bliske Džinoviću, za kojim je, nakon hapšenja ostalih, bila raspisana potjernica.

Podsjetimo, pritvor je određen i šestorici osumnjičenih koji su uhapšeni. To su Kakanjci Elvir Dragović i Nevzudin Hrustić, te Sarajlije Almir i Admir Šiljević, Almedin Ćato te Marko Ivanković.

Terete se da su na području Srednjobosanskog kantona, ali i drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko BiH izvršili više krivičnih djela protiv imovine i krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.


Krali vozila

Osumnjičeni su, kao grupa, tokom 2020. godine na prostoru Srednjobosanskog kantona izvršili 14 napada na benzinske pumpe i tržne centre, usljed čega su otuđili novac u iznosu od oko 200.000 KM i veliku količinu robe. Također su ukrali najmanje 14 vozila, koja su koristili pri izvršenju krivičnih djela.

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je u proteklom periodu, u saradnji s Federalnom upravom policije Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova SBK, provodilo istražne radnje i određene posebne istražne radnje naređene iz Općinskog suda Kiseljak na otkrivanju izvršilaca više krivičnih djela protiv imovine i krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela na području SBK i drugih kantona u FBiH.

Ključnu ulogu odigrao je upravo MUP SBK, koji je našao način kako djela povezati s osobama, nakon čega su se uključili FUP i drugi kantonalni MUP-ovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.