VRHOVNI SUD FBIH

Advokat Muselimović o ubici Senadu Basariću: Utonuo je u mesijsko poslanje da spasi svijet

Branilac Josip Muselimović traži da se ukine presuda Kantonalnog suda Sarajevo kojom je Basarić osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo Irme Forić

Basarić na suđenju u Kantonalnom sudu Sarajevo. Avaz

Piše: B. Cerić

17.3.2021

U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je održana sjednica na kojoj su razmatrane žalbe Tužilaštva i odbrane na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Senad Basarić osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo Irme Forić u septembru 2019. godine u njenom stanu na Dobrinji.


Dnevno dolazilo 500 pisama

Prema navodima iz presude, za koju je odbrana koju zastupa mostarski advokat Josip Muslimović zatražila da bude ukinuta po svim osnovama, Basarić je Irminu glavu udarao o tvrdu podlogu, davio je, daskom je udarao po glavi, a zatim je napustio stan. Žena je podlegla teškim povredama, a mrtvu su je pronašli kćerka i zet.

Advokat Muselimović je istakao da su kćerka i sin nastradale i svojim iskazima potvrdili da su Irma i Senad bili u emotivnoj vezi koja je trebala završiti brakom. Iz njihovih iskaza proizilazi da je Senad je jedne noći pobjegao iz stana i bez odjeće dotrčao do stana Irminog sina. Također, naveo je Muselimović, Irma je Senada jedne noći dovela u Dom zdravlja pod izgovorom da su ga napali migranti. U oba navrata, kaže Muselimović, napala ga je Irma, a kazao je i da su zajedno konzumirali alkohol i noću i danju.

- Umjesto vjenčanja, izbio je nemili događaj - kazao je Muslimović te dodao da se Basarić nije brani jer je bio „potpuno utonuo u svoje mesijsko poslanje da spasi ovaj svijet“.


Muselimović i optuženi Basarić. Avaz

Muselimović je kazao da je njemu na adresu dnevno dolazilo 500 pisama na istu temu, a nijedno koje se tiče predmeta.

- U svojoj advokatskoj praksi dugoj pola stoljeća nisam imao ovakvo razilaženje vještaka - istakao je Muselimović.

Prema njegovim riječima, vještaci koje je angažiralo Tužilaštvo prvo su Basarića proglasili uračunljivim, a potom su kazali da je u vrijeme ubistva bio smanjeno uračunljiv. Vještak odbrane Abdulah Kučukalić utvrdio je da je Basarić neuračunljiv jer boluje od sumanutog poremećaja. Muselimović je istakao da su vještaci Tužilaštva koristili zastarjelu metodu iz 1992. godine.

Vrhovni sud će odluku naknadno saopćiti.


Tužilaštvo traži da se žalba odbrane odbije

Federalna tužiteljica Alma Tirić zatražila je da se presuda potvrdi, a žalba odbrane odbije kao neosnovana. Ona je istakla da je Sud argumentirano obrazložio razloge zašto nije prihvatio vještačenje odbrane i zašto su se sumanute ideje kod optuženog pojavile tek tada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.