AKCIJA SKIPER

SIPA uhapsila četiri osobe u Zvorniku zbog krijumčarenja migranata

Istovremeno je na području Republike Srbije uhapšeno pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator

Pripadinicima SIPA-e podršku na terenu pružili su službenici MUP-a RS-a, OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Ilustracija

A. J.

23.3.2021

Pod nadzorom Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros provode akciju na širem području Zvornika, gdje su uhapsili četiri osobe.

Akcija je realizirana u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije, a usmjerena je na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata.

- Istraga je realizirana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organiziranih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata - saopćilo je Tužilaštvo.


Pripadinicima SIPA-e podršku na terenu pružili su službenici MUP-a RS-a, OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u BiH.


- U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni se terete za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata. Istovremeno je na području Republike Srbije uhapšeno pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz potporu Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra, saopćili su iz Tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.