EPILOG AKCIJE VEKTOR

Uhapšeno osam osoba, kladioničarima iznudili više stotina hiljada maraka

Akcija je sprovedena na području Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva gdje su izvršeni pretresi na 25 lokacija

O. Matavulj

Izvršeni brojni pretresi

Foto: MUP RS


MUP Republike Srpske uhapsio je osam osoba u okviru akcije "Vektor", usmjerene na otkrivanje internet prevara i iznuda teških više stotina hiljada maraka.

Akcija je sprovedena na području Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva gdje su izvršeni pretresi na 25 lokacija koje koristi 26 osoba, a odnosi se na kladioničarsko tipovanje navodno namještenih sportskih mečeva.

  • Privođenje osumnjičenih

    Privođenje osumnjičenih

    Foto: MUP RS


- Grupa se sumnjiči da su od oktobra 2020. posredstvom društvenih mreža reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima. Pomoću aplikacija za komunikaciju stupali su u kontakt sa više oštećenih osoba iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi da posjeduju informacije o namještenim mečevima i navodili ih da da uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja - saopštio je MUP RS.

Morali uplaćivati dodatni novac

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni, prijetnjama, vršili iznude i prisiljavali oštećene da uplaćuju dodatni novac.

- Tim krivičnim djelima osumnjičeni su stekli imovinsku korist u iznosu od nekoliko stotina hiljada maraka - navode u MUP RS.

Nakon kriminalističke obrade uhapšeni će biit predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, dok će protiv svih 26 osumnjičenih biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima prevara, pranje novca i iznuda posredstvom društvenih mreža.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na