TREĆA PRESUDA

Miliću 16 godina i devet mjeseci zatvora za ubistvo "Dječaka s planine"

Policiji je saopćio da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda

Ilija Milić. Glas Srpske

Piše: O. Matavulj

5.4.2021

Ilija Milić (74) iz Kotor Varoša osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog teškog ubistva Vasilja Kneževića (35), aktera nagrađivanog dokumentarnog filma "Dječak sa planine", te nedozvoljenog posjedovanja oružja.

To je treća presuda koja Miliću izrečena, budući da je u dva navrata Vrhovni sud Republike Srpske ukidao prvostepenu presudu i postupak vraćao na novo suđenje. 



Ista kazna

Prvo je osuđen na 16 i po godina, a potom na 16 godina i devet mjeseci i sada mu je izrečena ista kazna.

Zločin se dogodio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. U presudi se navodi da je Milić u zasjedi čekao Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv ubistva bio je višegodišnji sukob dvije porodice zbog vodovoda.


Ispalio rafal

U presudi se navodi da je prije zločina Milić uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namjerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kada je Vasilj naišao Milić je sa udaljenosti od oko dva metra prema njemu ispalio rafal. Dva metka pogodila su ga u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mjestu je ostao mrtav.

Milić je s puškom u rukama otišao kući i telefonom je pozvao policiju. Saopštio im je da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda. Do dolaska policije zapucao je i prema Vasiljevom ocu Nedeljku Kneževiću, kojeg srećom nije pogodio. Nakon toga je uhapšen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.