MUP RS

Akcija “Skripta” u Republici Srpskoj: Pretresi na šest lokacija, uhapšene četiri osobe

U pretresima je pronađeno više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka

Privedene četiri osobe. Ilustracija

A. Ka.

9.4.2021

Pripadnici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izveli su operativnu akciju kodnog naziva "Skripta" usmjerenu na otkrivanje i dokazivanja krivičnih djela kompjuterska prevara i pranje novca.

U akciji policajci su uhapsili S. D. iz Doboja, D. P. iz Modriče, T. D. iz Laktaša i S. D. iz Prijedora te izvršili pretrese na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i općine Laktaši.

U pretresima je pronađeno više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka. Radi se o mobitelima, kompjuterima, lap topovimai, kompjuterskoj opremi te SIM karticama.


Uhapšeni se sumnjiče da su kreirali i koristili zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom 2020. godine neovlašteno pristupali M:tel-ovoj aplikaciji m:go, nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažujući druge osobe podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinili materijalnu štetu od 650.000 KM.

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv navedenih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.