TUŽILAŠTVO BIH

Akcija "Lovac" u Bileći: Među uhapšenim i dva granična policajca

Sumnjiče za zloupotrebu položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi u dužem vremenskom periodu

Uhapšena i dva pripadnika GP BiH. Ilustracija

A. Ka.

11.4.2021

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, na području Bileće i okolice realizirali su operativnu akciju kodnog naziva "Lovac". Akcija je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području.

Tom prilikom uhapšeno je više osoba, među kojima i dva pripadnika Granične policije BiH, koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi u dužem vremenskom periodu.

- Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznim proizvodima, zloupotreba službenog položaja ili ovlasti te primanje dara i drugih oblika koristi – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Kako su naveli, policajci se sumnjiče da su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon kriminalisticke obrade te izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Tužilaštva BiH, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.