KORUPCIJA

Inspektorica Jelena Florjan zbog uzimanja mita osuđena na godinu zatvora

Presuda je izrečena nakon što je Florjan sa Republičkim javnim tužilaštvom RS sklopila sporazum o priznanju krivice, koji je sud prihvatio

Privođenje Jelene Florjan. Avaz

Piše: O. Matavulj

13.4.2021

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Jelenu Florjan, nekadašnju inspektoricu za privredni kriminal PU Banja Luka, na godinu zatvora zbog primanja mita u iznosu od 20.000 KM.

Presudom Florjan je izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti policijskog službenika u trajanju od tri godine. Mjera će se računati od pravosnažnosti presude, a vrijeme koje provede iza rešetaka neće biti uračunato u zabranu.

Presuda je izrečena nakon što je Florjan sa Republičkim javnim tužilaštvom RS sklopila sporazum o priznanju krivice, koji je sud prihvatio.


Ona je time u potpunosti priznala da je s kolegom Nenadom Grujićem u februaru prošle godine primila mito od direktora Srednjoškolskog doma u Banjoj Luci Branislava Vidića, protiv kojeg su vodili istragu za navodne malverzacije. Od Vidića su zahtjevali da im plati 30.000 KM kako bi sredili obustavljanje istrage.

- Grujić je 18. feburara od Vidića primio 20.000 KM da u okviru svojih službenih ovlašćenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, a nakon što su duže vrijeme preduzimali radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi protiv njega. Ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora Srednjoškolskog doma - navodi se u optužnici.


Grujić je uhapšen nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama, a primopredaju je pratila policija. Vidić je iskazao veliku hrabrost jer ne samo da je prijavio inspektore, već je nakon režirane primopredaje u dogovoru sa istražiocima otišao u službene prostorije da bi ga Florjanova saslušala u svojstvu osumnjičenog, kada je i uhapšena.

Nakon što je Jelena Florjan priznala krivicu postupak protiv nje je razdvojen u odnosu na Nenada Grujića. Njemu će proces krenuti ispočetka, a glavni pretres je zakazan za jun.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.