REAGIRANJE

Direktor KPZ-a Sarajevo: Zatvorenici na Igmanu nisu se otrovali vodom

Odmah čim je analiza ukazala na neupotrebljivost, uveli smo kupovnu vodu koju koriste osuđenici i pritvorena lica, kaže Faruk Zupčević

B. C.erić

Direktor Faruk Zupčević napominje da su na Igmanu prešli na kupovnu vodu

Foto: Avaz


Nakon što se pojavila informacija da se nekoliko zatvorenika KPZ-a Igman otrovalo vodom, Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo odlučno je dematirao ovu informaciju.

- To nije tačno. Niko od od osuđenih lica i uposlenika u KPZ-u Igman nije se otrovao vodom. Redovno kontrolišemo vodu sa Zavodom za javno zdravstvo. Tačno je da je analiza vode pokazala na neupotrebljivost vode, ali to je česta pojava zbog konfiguracije našeg depoa za vodu na Igmanu. Odmah čim je analiza ukazala na neupotrebljivost, obustavili smo upotrebu vode iz depoa. Prije nego što je stigao nalaz uveli smo kupovnu vodu koju koriste osuđenici i pritvorena lica- kaže Zupčević.

On dodaje da se na Igmanu gradi najveća pritvorska jedinica i u toku je projektna izvedba na priključenju kompletnog objekta na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

  • Gradi se najsavremenija pritvorska jedinica na Igmanu

    Gradi se najsavremenija pritvorska jedinica na Igmanu

    Foto: Avaz


- Time će se u nakon 30 godina omogućiti normalno snadbjevanje vodom zatvor, ali i stanovništvo mikrolokaliteta ulice Kamenolom, ukupno 80 kuća, a što je veliki uspjeh za općinu Ilidža-istiće Zupčević.

Dokument koji je izašao i javnost je prema mišljenju menadžmenta KPZ-a odgovor na antikoruptivne aktivnosti u ovom Zavodu, a koji provodi uprava. Antikoruptivnim aktivnostima do sada je utvrđeno da je došlo do oštećenja budžeta Federacija BiH u iznosu od 100.000 KM, a riječ je o provjeri dodjele činova te o korištenju lažnih diploma.

Iz Uprave napominju da je KPZ Sarajevo trenutno jedna od najsigurnijih pritvorskih jedinica i najopremljeniji po pitanju tehnike i opreme, a što su konstatirale domaće i međunarodne institucije.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na