RIJEČ STRUČNJAKA

Psihologinja o silovanju: Glavni cilj nije seks, nego moć nad nekom osobom

Različite studije i stručnjaci naišli su na različite probleme, jer postoji šarolika raznolikost zbog čega se neka osoba odluči da prisili drugu osobu na odnose, kaže Alma Mahmutović

Privođenje osumnjičenog za silovanje. Avaz

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

19.4.2021

Posljedni slučaj silovanja koji se dogodio u vikednici u Semizovcu samo je jedan u nizu koji je šokirao bh. javnost.

Osumnjičeni je 25-godišnji taksista Mirnes Osmanović. Podsjećamo, djevojka je imala vidne povrede po tijelu te je u svojoj prijavi navela da ju je osumnjičeni tukao prilikom prisiljavanja na seksualni odnos.

Besraman čin

Žrtva je noć ranije bila sa prijateljicama, a taksi su pozvale u naselju Koševsko Brdo. Pripadnici PU Centar su imali indicije o kome se radi te su vrlo brzo pronašli taksistu i uhapsili ga. Nakon silovanja taksista je, prema navodima prijave, dovezao djevojku na područje Općine Centar. Ona se poslije toga obratila ljekarima, a potom i policiji.

Saslušano je i nekoliko svjedoka koji su potvrdili navode iz djevojkine prijavu. Samo dan poslije novi slučaj je prijavljen u Velikoj Kladuši.

U ovakvim gnusnim slučajevima, uvijek se postavlja pitanje šta je bio okidač za ovakav besraman čin?

Psihologinja Alma Mahmutović, kaže za portal „Avaza“ da je ovo nezgodna tema, ali da se o njoj treba i mora pričati.

Alma Mahmutović. Avaz

- Nikada ne znamo kada ćemo o doći u situaciju da imamo ispred sebe osobu koja će napraviti sekusalni prijestup, odnosno koja će silovati. Različite studije i stručnjaci naišli su na različite probleme, jer postoji šarolika raznolikost zbog čega se neka osoba odluči da prisili drugu osobu na odnose – priča Mahmutović i nastavlja:


- Naučnici su, proučavajući silovatelje, otkrili da se oni mogu svrstati u pet, šest kategorija. Prva su situacijski ili povremeni prekršilac. To su osobe koje koriste situaciju događaja kako bi izvršili silovanje. To je većinom slučaj silovanja tokom zabava ili nekih događaja. Obično nisu napad planirani unaprijed. Imamo ekskluzivnog silovatelja. Oni često žele podrediti svoju žrtvu kao rezultat nasilnog impulsa, da dominira nad svojom žrtvom, a cilj im je izvršiti seksualni napad i biti ravnodušan.


Treća vrsta silovatelja je ona koja silovanje koristi kao čin kažnjavanja protiv nekog koga smatra da mu je pričinila štetu. Često je to izmišljen lik, odnosno osoba.

Četvrti prijestupnik je onaj koji često traži povjerenje. To je vrsta silovatelja koja ima iskrivljenu percepciju odnosa između agresora i žrtve. Ima i sadistički silovatelj. Najčešća veza je između seksulanog uzbuđenja i čiste agresije. Ima i sistemsko silovanje koje je počinjeno tokom rata - kaže Mahmutović. 


Prema riječima naše sagovornice, ne postoji niti jedan prototip silovatelja.


- Često se smatra da silovatelj ima neku neuobičajnu ličnost, da s njim nešto nije uredu. Međutim, ne moraju imati neoubičajne ličnoste. Veliku veličinu silovanja vrše osobe koje su u sasvim normalnom položaju. Imaju funkcionalan život, porodicu, posao. Mnogi su i sa svojim partnerima i održavaju odnose – kaže Mahmutović.


Krive žrtve

Na naše pitanje koji je cilj silovatelja, Mahmutović je kazala:


- Stvarni cilj često nije seksulani čin, nego moć nad nekom osobom, odnosno da natjeraju ljude da učine nešto protiv svoje volje. Drugim riječima, glavni cilj nije seks, već traženje, vršenje vlasti nad nekim. Zašto se to dešava, treba ući u dublju genezu, kako su se roditelji odnosili prema toj osobi u mladosti i slično. Nikada ne znamo kada i koji je okidač nekom da počini silovanje. Obično traže žrtve koje su fizički slabije. Neke karakteristike su da imaju osjećaj manje vrijednosti, manjak emmpatije, saosjećanja.- Dakle, nije stvar samo u mentalno oboljeljim ljudima. Opće pravilo je i da krive žrtve – zaključila je Mahmutović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.