NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Dramatična potjera za kradljivcem

U skoro polusatnoj jurnjavi ulicama uspio pobjeći u mjestu Klek

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

26.4.2021

Dramatična potjera za poznatim kradljivcem obilježila je protekli vikend, kada je ekipa "Avaza" boravila u noćnoj smjeni s pripadnicima Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo.


No, krenimo redom.


Naši domaćini na početku imaju zadatak da asistiraju saobraćajnim policajcima koji su vršili pojačanu kontrolu vozila. Akcent je stavljen na pronalazak pijanih vozača. Nekoliko vozača je alkotestirano, ali su u svim slučajevima na displeju alkotesta stajale tri nule. Dva napisana prekršajna naloga za nenošenje pojasa je sve što je bilo sporno.


Obilazak objekata

Potom idemo u obilazak ugostiteljskih objekata. Za razliku od Kantona Sarajevo, kod komšija su mjere nešto blaže pa kafane rade do 22 sata. Međutim, svi se pridržavaju mjera te zatičemo katance na objektima ili konobare koji sravnjavaju kase.


U sklopu redovnih aktivnosti policajci obilaze i zabačena te neosvijetljena mjesta. Nailazimo na parkirani BMW, ali sve prolazi uredno. Obilazimo i parkove. U jednom se vrši pregled dvojice mladića, ali opet je sve čisto.


Naizgled mirnu noć prekida dojava na motoroli.


- Vozač nije htio stati, idemo za njim. Na “repu“ smo mu, vidimo ga - javljaju policajci.


Već smo u kombiju i pod svjetlosnom signalizacijom užurbano krećemo u, ispostavit će se, skoro polusatnu jurnjavu ulicama Istočnog Sarajeva.


Iskusni komandir Jedinice žandarmerije na stalnoj je vezi s drugom patrolom te traži opis vozila i lokaciju da bi skovao plan gdje da mu presijeku put.


Trenutak kada vozač okreće vozilo i ponovo bježi. E. Hasić

- Radi se o vozilu Audi 80 - javljaju kolege, dok se kroz motorolu prolamaju zvuci sirene.


Komandir poznaje teren kao svoj džep, pa navodi vozača marice gdje da skrene. Za nekoliko minuta u susret nam velikom brzinom dolazi Audi ugašenih svjetala. Čini se da nema kuda bježati, uzak je put.


Vozač nema izbora, zaustavlja vozilo i pali svjetla. Policajci s dugim cijevima iskaču iz kombija. Sve traje kraće od pet sekundi. I kada je potpisnik ovih redova mislio da je sve gotovo, nastaju filmske scene. Vozač ubacuje u rikverc, okreće vozilo i, pod škripom guma, kreće ponovo u bijeg.


Makadamski put

- Stani, stani - uzalud su vikali policajci.



Trčimo nazad u kombi i ponovo smo u akciji. Policajci javljaju kolegama da im ponovo ide u susret.


Očito vješt u bijegu, zaobilazi i drugu patrolu te ulazi u mjesto Klek. Radi se o makadamskom putu, gdje zaustavlja vozilo, iskače i pješice nastavlja bijeg.


Mrak je, a teren poprilično nepristupačan. Policajci, osvjetljavajući put baterijama, češljaju teren, ali od bjegunca ni traga.


- Znamo ko je, odranije je poznat po krađama. Ovdje i živi, zna teren, vjerovatno se negdje "zaštekao". Pitanje je sata kad će biti uhapšen - govore nam zadihani policajci.


Tako je i bilo, bjegunac je naknadno uhapšen i sankcioniran.


Uočeni kanisteri

Policajci su gledali u unutrašnjost vozila te su uočili kanistere, što upućuje na to da je M. S., vjerovatno, krenuo u krađu goriva. Kako saznajemo, odranije je poznat po krađama goriva iz radnih mašina i kamiona, krađama akumulatora te vozila niže vrijednosti.



S jednog policijskog punkta. E. Hasić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.