OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Presuda u predmetu "Tower": Optuženima osam godina zatvora

Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme „Smart Invest“, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više put

Privođenje optuženih. Avaz

Piše: B. C.

28.4.2021

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu "Tower" koja se odnosi na slučaj gradnje objekta „Sarajevo tower“.

Prvooptuženi Sedin Halilagić i drugooptuženi Elvedin Mahmutović su proglašeni krivim i osuđeni na po četiri godine zatvora. Halilagiću i Mahmutoviću je također izrečena sigurnosna mjera oduzimanja funkcije na izgradnji objekta, odnosno funkcije direktora. Također, izrečena im je mjera zabrane obavljanja funkcije četiri godine od pravosnažnosti presude. Od Halilagića je oduzet i novac, i to 30.600 eura. Obojica su optuženi za primanje dara.

Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdila Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Osuđeni danas nisu prisustvovali izricanju presude. Osuđenima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Prema navodima iz optužnice, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme „Smart Invest“, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka, oštećeni je predao optuženima koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Oštećeni Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, tvrdi da je od njega za angažovanje kao podizvođača radova na Sarajevo Toweru, tražena uplata 200 hiljada KM, a da je iznos od 60.000 trebalo da bude "prva rata".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.