SUD BIH

Ifet Feraget: Policajac se usudio da govori ono što se stvarno desilo u slučaju "Dženan Memić"

Zašto izvještaj o saobraćajnoj nesreći ne podnosi odjeljenje za saobraćaj već potpuno druga služba, kaže advokat Ifet Feraget

Ifet Feraget. B. Cerić

Piše: B. C.

28.4.2021

Nakon današnjeg ročišta u Sudu BiH na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Ziji Mutapu, advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Dženana Memića , u izjavi za portal „Avaza“ kazao da se pojavio novi zaštićeni svjedok.


Novi dokazi

- Postoje novi dokazi, još uvijek se govori o osnovanoj sumnji a ne o krivičnom djelu. Osnovana sumnja je zasnovana na dokazima. Ono što je interesantno tužilac je rekao da se pojavio novi zaštićeni svjedok koji je prije nekoliko dana saslušan u Tužilaštvu, odnosno prije nekoliko dana se po prvi put usudio da govori ono što se stvarno desilo u slučaju Dženan Memić, a to je da su tog svjedoka i ostale tjerali da sačine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu saobraćajne nesreće iako i oni kao policijski službenici nisu imali dokaze na osnovu kojih bi mogli sačiniti takav izvještaj. 


Slobodno mogu reći da sam šokiran s onim što čujem u sudnici u pozitivnom smislu u odnosu s onim što sam čuo od strane odbrane, naravno i ja sam advokat i advokat treba da pruži i pravnu pomoć ali je vrlo degutantno, pravno neutemeljeno zasnivati bilo kakvu odbranu na potrvrđenoj optužnici Kantonalnog tužilaštva i rješenju kojim se ukida oslobađajuća presuda. To je ono zbog čeg sam govorio prije pet godina, a sada mogu ponoviti, tužioci moraju odgovarati za svoje propuste i prije nego što se okonča postupak u kojima su sačinjavali lažne optužnice. 


Suđenja jako dugo traju i čekati pet šest i li deset godina dok se okonča jedan krivični postupak, sasvim sigurno to vrijeme ne abolira i ne isključiuje procesuiranje i tužilaca i policijskih službenika za propuste koje su počinili u predmetu "Dženan Memić". 


Dakle u predmetu "Dženan Memić" ne treba ništa špekulisati, valjda će doći vrijeme da se istraži i ko je ubio Dženana Memića. Međutim više je nego jasno da se ne može govoriti o saobraćajnoj nesreći ako nemate dokaza da se desila saobraćajna nesreća, a Kantonalni sud je već dva puta svojim odlukama utvrdio da ne postoje dokazi niti da se desila saobraćajna nesreća - kazao je Feraget.


Povjerenje u pravosuđe


- Rekao bih da odbrane špekulišu, ja izuzetno dobro poznajem ovaj predmet na njemu radim već šestu godinu, ako bi se sad upuštali u neke detalje. Vrlo interesantno je to da je ovaj novi svjedok koji je tražio zaštitu, a u odnosu na njega je sam Hasan Dupovac rekao da je on iz druge službe. 



To je jako interesantno i to je ono što smo mi govorili prije pet godina. Kada se desi saobraćajna nesreća izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnosi ona služba u kojoj je radio Hasan Dupovac, dakle to je odjeljenje za saobraćaj. Ako je ovaj izvještaj sačinio policijski službenik, kako Hasan Dupovac kaže, iz druge službe, a kome je on diktirao izvještaj onda se postavlja pitanje, zašto izvještaj o saobraćajnoj nesreći ne podnosi odjeljenje za saobraćaj već potpuno druga služba. 



Dakle to je ono što će Tužilaštvo BiH sasvim sigurno istražiti i to je razlog zbog kojeg se traži produženje pritvora kako bi svjedoci mogli u miru i bez ikakvog utjecaja iznijeti svoje izjave , jer između ostalog i ovaj zaštićeni svjedok policijski službenik je rekao da se na ovaj način i ovom istragom kod njega vraća povjerenje u pravosuđe. 


I to je suština priče, dakle to je ono što i građani očekuju. Dakle sistemska korupcija je ono protiv čega se najteže boriti, ali čekati da se okončaju postupci pred bilo kojim sudom u odnosu na policijskog službenika koji postupaju nezakonito sasvim sigurno nije rješenje. Dakle potrebno je sve te ljude procesuirati , a onda ćemo vidjeti do čega će sve Tužilaštvo BiH doći - zaključio je Feraget.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.