SARAJEVO

Bombašu s Grdonja u pritvoru se pogoršalo psihičko stanje

Branilac Seada Tabakovića zatražit će na sljedećoj sjednici za pritvor neuropsihijatrijsko vještačenje u odgovarajućoj ustanovi

B. Cerić

Podignuti palčevi za fotografiranje

Foto: Avaz


Sead Tabaković, koji je 27. februara aktiviranjem nepoznate naprave umalo ubio komšije te pucao na policiju i izazvao požar na Grdonju, i dalje se nalazi u pritvoru u sarajevskom KPZ-u.

Njegov branilac, sarajevski advokat Edis Mustafić kazao nam je da je Tabakoviću već jednom produžavan pritvor te da se ovih dana očekuje sjednica Općinskog suda Sarajevo, gdje će on zatražiti da mu se izreknu mjere zabrane te obavezno liječenje.

Više djela

Naime, kako nam je kazao advokat Mustafić, psihičko stanje Tabakovića se u posljednje vrijeme naglo pogoršalo.

- Tužilaštvo je tražilo vještačenje, ali ja sam zatražio novo neuropsihijatrijsko vještačenje jer se njegovo stanje veoma pogoršalo u odnosu na ono od prije mjesec. Sutkinja je dobila nalaz doktora da je relativno sposoban da prati suđenje, odnosno da nije bitno smanjena uračunljivost, mada ja smatram da će se kroz novo vještačenje pokazati nešto drugo, jer mu se stanje veoma pogoršalo - kazao nam je Mustafić.

On će na sljedećoj sjednici tražiti da se pritvor zamijeni drugim mjerama, odnosno da se hitno pošalje na psihijatrijsko liječenje u odgovarajuću ustanovu.

Tabakoviću se na teret stavljaju krivična djela izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, oštećenje tuđe stvari i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Ranije privođen

Na sjednici u martu ove godine Tabaković se ponašao kao osoba koja baš i nije do kraja svjesna gdje se nalazi i šta mu se stavlja na teret.

- Heroj - uzviknuo je Tabaković i podigao palčeve prilikom fotografiranja.

Advokat Mustafić je tada ukazao da je Tabaković stopostotni invalid. Poznato je da je osumnjičeni prije nekoliko godina privođen zbog miniranja predajnika na Grdonju, tvrdeći da se nalazi na njegovom posjedu.

Prema informacijama koje je saopćila policija neposredno nakon događaja, Tabaković je prilikom hapšenja imao jednu ručnu bombu, jedan ručno pravljeni pištolj i dva komada metaka za lovačko naoružanje, a pretresom kuće pronađeni su jedna improvizirana eksplozivna naprava i 10 komada metaka-patrona za lovačko oružje.

NA VRH

Podijeli članak na