ORGANIZIRANI KRIMINAL

Bankomati ponovo na meti bandi

U pitanju su profesionalno organizirane grupe, možda ugradnja boje u bankomate nije loše rješenje, mišljenja je Mićo Letić, penzionisani inspektor MUP-a KS

Razneseni bankomati u Modriči i na Palama. Avaz

Piše: B. Cerić

5.5.2021

Poslije duže pauze ponovo su u BiH na meti razbojnika bankomati. Posljednji takav slučaj desio se prije neki dan u Modriči, kada je u tržnom centru „Bingo“ plinom raznesen bankomat „UniCredit banke“, a pljačkaši pobjegli s novcem.

Nakon što se u Mostaru uveliko sudi razbojničkoj bandi koja je po Hercegovini i Sarajevu raznosila bankomate, istražitelji utvrđuju je li posljednji slučaj u Modriči možda djelo neke nove bande.


Otvaranje kasete

Na isti način raznesen je bankomat „UniCredit banke“ u Modrići 16. oktobra 2019. godine, a četvrti u ovom kraju.

Upuhivanjem određene kombinacije plinova u same bankomate razbojnici stvaraju eksplozivnu smjesu i aktiviraju to putem akumulatorskih baterija te dolazi do uništenja bankomata, ali i otvaranja kasete s novcem.

Stručnjaci objašnjavaju da su bankomati koji nisu u sklopu banke postali lake mete jer nemaju zaštitare da ih čuvaju, a novac u njima je uglavnom neobilježen, a nisu predviđene ni druge mjere zaštite, kao što je bojenje novca prilikom nasilnog otvaranja bankomata.

U pitanju su profesionalno organizirane grupe, mišljenja je Mićo Letić, inspektor MUP-a Kantona Sarajevo u penziji.

- Pojedinac to ne može uraditi. Moraju imati prevozno sredstvo, dovući opremu, imati stručnjaka za bankomat. Oni razrađuju planove i pripremaju se prije nego što će to uraditi. Prvo tipuju bankomat, snimaju situaciju, razgledaju gdje su kamere, ima li alarma i je li policija u blizini. Kada sve utvrde, onda dolaze da ga odrade i uzmu novac - pojasnio je Letić.


Letić: Razrađuju planove. Avaz

Na spomen da u Hrvatskoj ovaj problem žele riješiti ugradnjom boje koja se razlije po novčanicama prilikom nasilnog otvaranja bankomata, Letić kaže da je ta metoda odranije poznata i da bi ona policiji dala mogućnost da ima nekakav trag od kojeg može krenuti.



Smeđe fleke

- I mi smo u policiji koristili argentorate uglavnom kada se nekome željela dokazati korupcija. Argentorati su hemijska jedinjenja kojima se premažu novčanice i na njima se ne vidi da su obojene. Kada uzmeš novac, staviš ga u džep, odeš kući i opereš ruke, pojavit će ti se smeđe fleke po rukama i ne možeš ih ni na jedan način očistiti. Fleke na rukama ostanu i do 20 dana. Novac možeš sakriti, ali trag ostaje na rukama. To umnogome pomaže policiji da otkrije počinioce - istakao je Letić.

On napominje da se kriminalci lakše otkrivaju ukoliko su lošije pripremljeni, u suprotnom, teško ih je pronaći.

Na Palama je prošle godine eksplozivom raznesen bankomat "Nove banke". Pljačkaši naoružani automatskim oružjem zapalili su Audi kojim su išli u pljačku. Do danas nije poznato jesu li otkriveni.


Suđenje u predmetu „Orka“. Avaz

Grupa uhapšena u akciji „Orka“

U akciji "Orka" FUP je 2019. godine razbio kriminalnu grupu osumnjičenu za više od 20 krivičnih djela, među kojima su i pljačke bankomata koje su dizali uzrak upotrebom plina i eksploziva. Većina iz grupe koja je harala Hercegovinom i u Kantonu Sarajevo prilikom suđenja u Mostaru nagodila se s Tužilaštvom, a na taj način je vođa grupe Rahman Begluk osuđen na sedam godina zatvora. Samo s četiri bankomata „UniCredit banke“ grupa je ukrala skoro pola miliona KM. U pljačku su išli potpuno maskirani i naoružani, najčešće, automatskim puškama.


Rješenja u Hrvatskoj

Hrvatski mediji su u aprilu ove godine najavili da će se u sve aparate izvan poslovnica banaka ugraditi sigurnosni sistem koji u slučaju napada bojom uništava sve novčanice. Obojeni novac ne može se oprati. U posljednje dvije godine lopovi su raznijeli i opljačkali više od 70 bankomata po Hrvatskoj. Otkad se bojom štiti novac prilikom prijevoza u zaštitarskim vozilima, broj takvih pljački u Hrvatskoj sveden je gotovo na minimum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.