PRIJEDOR

Radnica sačinjavala lažne ugovore u staračkom domu i prisvojila 37.612 maraka

Lj. M. se sumnjiči da je u periodu od novembra 2019. godine do februara 2021. godine, protivpravno prisvojila novac koji su korisnici usluga Doma, odnosno njihovi srodnici, plaćali za smještaj i medicinsku njegu

Radnica pravila duple račune. Ilustracija

Piše: Ad. A.

5.5.2021

Prijedorska policija podnijela je danas izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu protiv Lj.M. iz Novog Grada, koja je osumnjičena da je kao radnicaUstanove socijalne zaštite Dom za stara i bolesna lica u Prijedoru protvpravno prisvojila 37.612,58 KM.

Lj. M. se sumnjiči da je u periodu od novembra 2019. godine do februara 2021. godine, protivpravno prisvojila novac koji su korisnici usluga Doma, odnosno njihovi srodnici, plaćali za smještaj i medicinsku njegu, a koji je trebao biti uplaćen na žiro račun ove Ustanove.

- Osumnjičena je sačinjavala i potpisivala duple račune na ime korištenja smještaja i dodatnih usluga u Domu, tako što je račune na kojima su navedeni samo iznosi smještaja predavalo knjigovođi, dok je račune uvećane za dodatne troškove izdavalo strankama i naplaćivala, ne prilažući ih knjigovođi, kao ni novac uplaćen po osnovu tih računa. Knjigovođi također nije prijavljivala ni boravak pojedinih korisnika Doma, za koje je sačinjavala ugovore i naplaćivala mjesečne iznose za korištenje smještaja, dodatnih usluga i medicinske njege - saopšteno je iz Policijske uprave Prijedor.

Ona se sumnjiči da je počinila krivično djelo pronevjera u sticaju sa krivičnim djelima, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje i falsifikovanje isprave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.