BANJA LUKA

Presuda u slučaju ubistva navijača "Borca" Duška Savanovića: Pomagaču godina zatvora

Milan Đurđević priznao krivicu za pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela

Privođenje Milana Đurđevića. Avaz

Piše: O. Matavulj

7.5.2021

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Milana Đurđevića (43) iz Laktaša na godinu dana zatvora zbog pomaganja Daliboru Čamberu nakon ubistva navijača FK ”Borac” Duška Savanovića (24) i ranjavanja Alekse Babića (22).

Presuda je izrečena nakon što je Đurđević priznao krivicu za pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Sudija Dragan Uletilović kaže da je, pored priznanja, sud našao dovoljno dokaza da je Đurđević počinio djelo za koje se tereti.


Upucan na parkingu pumpe

- Pri odmjeravanju kazne sud nije našao otežavajuće okolnosti. On jeste ranije osuđivan, ali su te presude po sili zakona morale biti obrisane iz evidencije pa je tretiran kao neosuđivano lice. Olakšavajuće okolnosti su priznanje, iskazano kajanje i to što je porodičan čovjek - rekao je Uletilović.

Pojasnio je da je oštećeni Babić odluku o kažnjavanju prepustio sudu, te se izjasnio da neće podnositi imovinsko pravni zahtjev za nadoknadu štete. Po tom pitanju sud nije raspolagao sa stavom porodice ubijenog Savanovića, koji tek trebaju biti saslušani tokom suđenja Čamberu.

Zločin se dogodio u novogodišnjoj noći 31. decembra prošle godine na benzinskoj pumpi ”NIS Petrol” u Trnu kod Laktaša. U presudi se navodi da je na parkingu pumpe došlo do sukoba optuženih sa Savanovićem i Babićem. Tokom obračuna Čamber je izvadio pištolj ”CZ” kalibra 9 milimetara para i ispalio hitac u zadnji lijevi točak Mercedesa GLK 220. Babić i Savanović automobilom su pokušali da se udalje, ali ih je Čamber zaustavio.


Prazna sudnica

Kada je Babić izašao iz vozila Čamber je prema njemu ispalio hitac, pogodivši ga u lijevo stopalo, da bi potom krenuo za njim. U tom trenutku Savanović šakom udara Čambera, koji pada na pod i iz ležećeg položaja ispaljuje treći hitac u leđa Savanoviću. Mladić je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, što je dovelo do unutrašnjeg krvarenja usljed čega je preminuo u UKC RS.

Nakon zločina Đurđević je Merdecedesom C klase odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove. Đurđevićeva odbrana je u završnoj riječi tvrdila da je to učinio u strahu za svoj život, jer je Čamber i u njega uperio pištolj.

Optuženi Milan Đurđević i njegov branilac Duška Bogojević nisu prisustvovali izricanju presude, kao ni tužilac Aleksandar Simonović, ni oštećeni. Od javnosti su bili prisutni samo novinari.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.