TUŽILAŠTVO BIH

Optuženi međunarodni šverceri oružjem: Prodavali i ručne raketne bacače

Optužnicu podignuta protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića

Optuženi pali u akciji SIPA-e. Ilustracija

Piše: Ad. A.

7.5.2021

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića, Asmira Mezetovića zbog međunarodne trgovine oružjem.

Optuženi se terete da su tokom decembra 2020. godine i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa, s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.