PODIGNUTA OPTUŽNICA

Nožem izbo monaha, zaključao ga u sobi i ostavio da umre

Zločin se dogodio 7. decembra prošle godine

O. Matavulj

13.5.2021

Ubijeni monah Stefan. Facebook

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci podiglo je optužnicu protiv Dragana Ševe (41) iz Laktaša zbog ubistva monaha Stefana Ačića u manastiru Glogovac kod Šipova.

Optužnicu je potvrdio banjalučki Okružni sud, a Ševo se tereti za teško ubistvo iz koristoljublja. Zločin se dogodio 7. decembra prošle godine. U optužnici se navodi da je Ševo oko 18:30 sati došao u konak manastira u mjestu Babići u namjeri da od monaha Stefana, kojeg je poznavao od ranije, zatraži novac na zajam. Do sela ga je automobilom Renault Kangoo dovezao N. P.


Dva uboda

- Tokom boravka u prizemlju konaka Ševo je sa oštećenim sjedeo za stolom, na kojem se nalazila kesa sa novcem. Od monaha je zatražio da mu posudi određeni iznos novca, pa kada je oštećeni to odbio Ševo je, u namjeri da ga ubije i prisvoji novac, ustao od stola - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je prvo otišao do kuhinje, koja se nalazi iza leđa monaha, da bi mu potom s leđa prišao vadeći iz džepa preklopni nož, sa zelenom drškom oštrice dugačke osam centimetara, koji je imao kod sebe.

- U trenutku kada je i oštećeni krenuo da ustane od stola, optuženi mu je zadao dva uboda nožem u desnu stranu grudnog koša. Potom je sa stola ukrao kesu u kojoj se nalazio novac u kovanicama u iznosu ne manjem od 566 KM, 59 eura, 37 kuna i 10 dinara - navodi se u optužnici.


Motel "Nana"

Dodaje se da je Ševo od ranjenog monaha zahtjevao još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka. Tu je od monaha uzeo još 510 KM i 110 eura.

- Sa ukradenim novcem Ševo je napustio sobu i konak manastira, da bi prilikom izlaska iz sobe u kojoj se nalazio ranjeni monah, s vanjske strane ključem zaključao ulazna vrata sobe i ključ ponio sa sobom. Usljed masivnog iskrvarenja monah je preminuo u 20:15 časova - navodi se u optužnici.

Ševo je nakon zločina pobjegao i poslije dvodnevne potrage uhapšen je u motelu "Nana" u Banjoj Luci pri čemu je i sam sebe ubo nožem u grudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.