NEMILOSRDNI RAZBOJNICI

Serija zlodjela: Marokanci brutalno pljačkali migrante, tukli ih i postrojavali gole

Ajub Mamori i Jusef Hišam, maskirani fantomkama i naoružani pištoljima, upadali u objekte gdje su se krili migranti

Admir Aljimi

Iživljavali se nad svojim sunarodnjacima

Foto: Avaz


Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podiglo je optužnicu protiv migranata Ajuba Mamorija (Ayoub) i Jusefa Hišama (Youssef Hicham), koji su državljani Maroka, zbog brutalne oružane pljačke.

Naime, prema navodima optužnice, optuženi su u noći 13. februara ove godine oko 2.30 sati u Zenici, maskirani fantomkama, došli do devastirane zgrade društvenog doma „Raspotočje“ u ulici Sarajevska, a u kojem je boravilo više stranih državljana, te kroz prozor toaleta ušli u objekt.

Pucao u plafon

U rukama su imali pištolje, nakon čega je Jusef Hišam iz poluautomatskog pištolja kalibra devet milimetara ispalio hitac u pod te na arapskom jeziku povikao: „Dajte pare.“

Potom su prišli trojici Marokanaca od kojih su tražili pare, a Yusef je oštećenog A. B. udario drškom pištolja u glavu, a ostalima je naredio da se postroje. Prišao je oštećenom M. M., kojeg je u udario nogom u prsa, te je ispalio i treći hitac u plafon, dok je za to vrijeme Ajub Mamori uperio pištolj u pravcu ostalih.

  • Privođenje jednog od osumnjičenih

    Privođenje jednog od osumnjičenih

    Foto: Avaz


Hišam je poslije toga ispalio još dva hica u plafon. Bili su svjesni da tako mogu izazvati opasnost za prisutne, što su i htjeli, a potom su obojica biber-sprejem pošpricali četvoricu migranata.

Pretresli su zarobljene migrante. Od A. B. su uzeli punjač za mobitel i 50 eura, od M. A. mobitel "Samsung S5", u kojem se nalazila SIM kartica, te punjač za mobitel, od A. M. mobitel "Huawei" bez SIM kartice, od A. A. M. mobitel i 130 eura, od M. M. mobitel "Redmi", u kojem se nalazila SIM kartica, i 100 eura, od J. L. H. mobitel "Huawei" sa SIM karticom i 150 eura.

Pobjegli s plijenom

Poslije toga su pobjegli s plijenom.

Sljedeće noći su, također maskirani, došli do napuštene kuće u kojoj je boravio Marokanac M. B., kojeg su poznavali odranije. Ta kuća se nalazi u ulici Zmaja od Bosne, u neposrednoj blizini BP "Hifa Petrol".

Kada im je M. B. otvorio vrata, ušli su u kuću, skinuli kape s glave, a nakon što im je M. B. rekao da ih nije on prijavio policiji, Ajub Mamori, držeći pištolj u jednoj ruci, a sprej u drugoj ruci, žrtvu je pošpricao sprejem.

Snimali ga mobitelom

Poslije toga su mu svukli odjeću, sve vrijeme snimajući mobitelom dok su ga pretresali. Od njega su ukrali 100 KM u apoenima od po 20 KM te mu uputili ozbiljnu prijetnju da će, ukoliko ponovo ode u policiju, proći još gore nego ovaj put. Prijetili su da će snimak poslati njegovoj porodici i prijateljima.

Zahtijevali su od njega da im preda mobitel, a nakon što on to nije učinio, Ajub Mamori mu je zadao nekoliko udaraca drškom pištolja u glavu.

Nakon pljačke, pobjegli su prema benzinskoj pumpi „Hifa“, usljed čega je M. B. zadobio povrede koje su mu naknadno konstatirane u Službi hitne pomoći Zenica.

Više o temi Migranti

AVAZ SAZNAJE
Drama u Zenici: Masovna tučnjava migranata
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na