ZATAŠKAVANJE

Šta otkriva izvještaj s mjesta na kojem je Dženan Memić povrijeđen, a koji je saobraćajna policija poslala istražiteljima

Piše da su s lica mjesta izuzeti komadi plastike i stakla, te tragovi krvi koji su proslijeđeni na vještačenje, na ovom dokumentu nije vidljivo da li je na vještačenje dostavljena odjeća Dženana Memića koja je bila od krucijalne važnosti

Šta je dovelo do naprasne promjene krivičnog djela. Avaz

Piše: Admir Aljimi

16.5.2021

Na Facebook grupi „Pravda za Dženana Memića“ objavljen je Izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta, a koji su sačinili pripadnici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo i poslat je Upravi kriminalističke policije odnosno Odjeljenju za kriminalističku tehniku, forenziku i KDZ. 

U dokumentu koji je datiran na 9. februar 206. godine navodi se da je događaj od 8. februara iz Velike Aleje na Ildži kada je Dženan Memić teško povrijeđen okarakteriziran kao ubistvo. Iako je izvještaj naslovljen s datumom od 9. februara od teških povreda Dženan je podlegao 16. februara što se i navodi u nastavku:


Kakvi su tragovi izuzeti

-Dana 16. februara 2016. godine izvršena je obdukcija Memić Dženana i tom prilikom došlo se do saznanja da se radi o KD ubistva, pa shodno tome promijenjena je data kvalifikacija djela - piše u Izvještaju te se dodaje kakve su istražne radnje poduzete.

Između ostalog piše da su s lica mjesta izuzeti komadi plastike i stakla, te tragovi krvi koji su proslijeđeni na vještačenje, na ovom dokumentu nije vidljivo da li je na vještačenje dostavljena odjeća Dženana Memića koja je bila od krucijalne važnosti.


Faksimil objave na grupi "Pravda za Dženana Memića". Screenshot

Poziv na ročište

Upravo je to istaknuo tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić koji vodi istragu o zataškavanju Dženanovog ubistva. Ovaj izvještaj spominjan je i tokom ročišta za odlučivanje o pritvoru Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap, te policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića koji se sumnjiče za organizirani kriminal i prikrivanje odlučnih dokaza i činjenica krucijalnih za dokazivanja načina na koji je Dženan napadnut i povrijeđen.

Porodica Memić već šestu godinu vodi bitku za pravdu, a Dženanov otac Muriz Memić nedavno je dobio poziv za ročište od Vrhovnog suda FBiH, a u kojem se nakon dvije oslobađajuće presude iznova sudi Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću prema optužnici sarajevskog tužilaštva. Memići su od početka tvrdiji da se radi o lažnoj optužnici te da Seferovići nemaju ništa sa Dženanovim povrijeđivanjem. Tome u prilog ide i činjenica da ih je sudija Igor Todorović dva puta oslobodio za ova krivična djela.

Iznad objavljene fotografije napisano je "Alisa, ko je ubio Dženana".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.