TUŽILAŠTVO ZDK

Poslovođa iz nehata radnika ostavio invalidom: Palo drvo od 18 metara i slomilo mu kičmu

R.N. zadobio povrede kičme s trajnim potpunim oštećenjem kičmene moždine i perifernih živaca, što je dovelo do invaliditeta od 88 posto

Poslovođa nije bio prisutan niti je otklonio i upozotio radnike na opasnost. Avaz

Piše: Ad. A.

16.5.2021

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Ahmeda Sjerotanovića iz Vareša jer je 16. oktobra 2018. godine, u vremenu od 8 do 11.30 sati, na području općine Vareš u mjestu Bukovica, tačnije u šumi državne svojine na radilištu „Bukovica“ GJ Gornja Trstionica - Bukovica, sliv „Bukovica gornji tok“, kao odgovorna osoba za zaštitu na radu, postupio protivno propisima i time izazvao opasnost za život ili tijelo R. N.

Prema navodima iz optužnice, on je propustio provođenje i pridržavanje mjera zaštite na radu.

Kako piše u optužnom prijedlogu, on uopće nije bio prisutan na mjestu izvođenja radova, odnosno sječe stabala koju su vršili radnici S. Dž. i R. N.

Radnici su kresali grane i u neposrednoj blizini takozvane ustave - zaustavljenog stabla u krošnjama drugog - prethodno nisu osigurali opasno stablo kada je došlo do pada stabla jele, prečnika 34 centimetra, dužine oko 18 metara, na radnika R. N., koji je teško povrijeđen. Zadobio je povrede kičme s trajnim potpunim oštećenjem kičmene moždine i perifernih živaca, što je dovelo do invaliditeta od 88 posto.

Prema rezultatima istrage, Sjerotanović je iz nehata, kao odgovorna osoba, pri upravljanju radovima na sječi i izvozu drvnih sortimenata postupio protivno propisima i time tako izazvao opasnost za život radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.