HEROJI U BIJELOM

Dramatično spašavanje u Sarajevu: U posljednji trenutak izvukli mladića iz Miljacke

Iako je srčani zastoj trajao duže od 10 minuta, ljekari spasili muškarca

Ekipa koja je spasila mladića. Hitna pomoć KS

A. Ka.

22.5.2021

U sarajevskom naselju Otoka sinoć oko 22.55 sati odvijala se prava drama nakon što je Javna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo primila panični poziv da u koritu rijeke Miljacke na području Otoke pluta tijelo mladića.

- Ekipa kardiomobila Hitne pomoći Sarajevo na mjesto nesreće dolazi za dva minuta, gdje se potvrđuje tačnost poziva. Prema izjavama prisutnih, unesrećeni je u vodi bio unazad 15 minuta. U združenoj i dobro koordinisanoj akciji sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade i pripadnika MUP-a KS, za kratko vrijeme unesrećeni je izvučen na obalu. Pacijent je bio bez svijesti, pulsa i disanja zbog čega ekipa odmah započinje sa oživljavanjem. Iako je srčani zastoj trajao duže od 10 minuta, te iako je prije započinjanja reanimacije na ekg-u bila asistolija (ravna linija), pothlađenost unesrećenog, vješte ruke, educiranost i opremljenost naše ekipe kroz provođenje naprednih mjera održavanja života urodile su plodom – navode iz Hitne pomoći.

Srce mladića je ponovo počelo kucati.

- S obzirom na to da nam nisu bili dostupni lični podaci o pacijentu, pretpostavka je da se radi o migrantu. Nakon provedene endotrahealne intubacije pacijent se u kardiomobilu Hitne pomoći priključuje na respirator. U 23:38 sati pacijent sa stabilnim vitalnim parametarima predajemo osoblju KUM-a Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na daljnu dijagnostiku i tretman. Pacijentu želimo brz i uspješan oporavak, a ekipama koje su učestvovale u akciji spašavanja i oživljavanja upućujemo iskrene čestitke – ističu iz Hitne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.