NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Jezivi plač djeteta dopirao iz haustora

Otac imao više od dva promila alkohola u krvi

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

24.5.2021

Narušavanje javnog reda i mira, problemi s migrantima - samo su neke od situacija s kojima su se proteklog vikenda susreli pripadnici Jedinice policije za specijalnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, s kojom je u turbulentnoj noćnoj smjeni boravila ekipa „Avaza“.

Izboden nožem

No, krenimo redom. Malo prije nego što smo stigli u bazu tuzlanskih specijalaca, gdje su nas na ulazu kontrolirali bez obzira na to što smo sedma sila, dogodio se pokušaj ubistva. Muškarac je, naime, nožem izbo migranta, koji je zadobio teške povrede.

- Povrijeđeni je prevezen u bolnicu, a kolege su uhapsile i sprovele osumnjičenog u službene prostorije. Malo ste zakasnili - raportiraju nam policajci.

Nemamo vremena za gubljenje, stiže nova dojava - migrant prave probleme u ugostiteljskom objektu. Za svega nekoliko minuta stižemo na lice mjesta, gdje su policajci već situaciju stavili pod kontrolu.

Migrant je, prema tvrdnjama svjedoka, tražio novac od gostiju, a budući da se niko nije uhvatio za džep, krenuo je galamiti... Ugledavši specijalce, na tečnom engleskom je kazao da nije terorista.

Ostavljamo ga u sigurnim rukama i krećemo u obilazak grada. Mjere zbog koronavirusa su popuštene, pa je i grad soli živ u noćnim satima. Na jednom parkingu zatičemo omladinu pored vozila, ali sve prolazi uredno.

Na motorolu dolazi nova dojava, porodično nasilje i narušavanje javnog reda i mira u tuzlanskom naselju Dragodol. Dolazimo brzo na adresu. Iz haustora se prelama jezivi dječiji plač. Kako govore komšije, supružnici su se posvađali jer je muž pijan. Majka je sa starijim djetetom izašla iz stana i otišla kod komšija. Mlađi sin je s ocem, koji ga ne želi pustiti...

Renovirali teretanu. A. Kapo

Policajci smiruju situaciju i govore mu da pusti dijete da bi ga pregledali ljekari Hitne pomoći. Naknadnim alkotestom utvrđeno je da je imao više od dva promila alkohola u krvi.

U centru grada naši domaćini zaustavljaju crni BMW.

Nova dojava

Vozač i suvozač su detaljno kontrolirani. Češlja se i vozilo, ali i ovog puta nije bilo problema. Identičan slučaj je bio i prilikom kontrole mladića u Audiju. Ubrzo stiže nova dojava, dvojica migranata su odbacila ruksake i pobjegla u korito rijeke Jale. Migranti uspijevaju pobjeći između zgrada. Policajci kreću u potragu, ali ne nalaze migrante.

Radar radio kao na traci

Za vrijeme našeg patroliranja jedno vrijeme proveli smo i sa saobraćajnim policajcima. Radar je radio kao na traci. Za svega desetak minuta sankcionirali su čak dvojicu vozača zbog prekoračenja brzine.

Pomogli vozaču

Plavci su poznati i kao veliki ljudi koji su uvijek spremni pomoći, pa i onda kada nešto nije u domenu njihovog posla. Tako je jedan vozač ostao u kvaru. Policajci su zaustavili saobraćaj te su pomogli vozaču da odgura vozilo do prvog proširenja.

Policajci nam pričaju da su nedavno samoinicijativno renovirali svoju teretanu, u kojoj redovno vježbaju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.