DUGOGODIŠNJA ISTRAGA

Kako je Nidžo iz Sarajeva nakon 22 godine optužen za ubistvo konduktera na Palama

Nikodin Komadar sa više metaka iz pištolja pogodio u glavu i grudni koš Željka Minića

A. Ka. / Nezavisne
  • Uhapšen je početkom godine u Moskvi na osnovu međunarodne potjernice

    Uhapšen je početkom godine u Moskvi na osnovu međunarodne potjernice

    Foto: Arhiv


Nikodin Komadara iz Sarajeva, zvani Nidžo, nakon 22 godine optužen je za ubistvo Željka Minića, konduktera "Romanija prevoza", koje se desilo u Palama, pišu „Nezavisne“.

Protiv njega je zbog krivičnog djela ubistvo Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nakon sprovedene dugogodišnje istrage podiglo optužnicu, koju je potvrdio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Pobjegao nakon zločina

Zločin se dogodio 3. juna 1999. godine oko 12:20 na autobuskoj stanici na Palama. Minić je tada pogođen sa više metaka iz pištolja u glavu i grudni koš, dok je izvršilac krivičnog djela tada pobjegao i godinama je bio nedostupan istražnim organima.

Komadara, koji je bio jedan od najtraženijih bjegunaca iz BiH, uhapšen je početkom godine u Moskvi na osnovu međunarodne potjernice koja je za njim raspisana 2003. godine. Prilikom hapšenja Komadara je imao falsifikovane putne isprave, izdate na drugo ime, koje su mu pomogle da se skriva više od dvije decenije.

Na zahtjev pravosudnih organa, Rusija je 28. januara ove godine Komadaru izručila u BiH, te mu je određen pritvor.

Kako se navodi u optužnici, Komadari se stavlja na teret da je pomenutog dana 1999. godine, na autobuskoj stanici koja se nalazi u ulici Milana Simovića, općina Pale, u namjeri da ubije, iz pištolja nepoznate marke ispalio više hitaca u pravcu žrtve.

Produžen pritvor

- Pogodio ga je pritom u predio glave, grudnog koša i trbuha, nanijevši mu na taj način prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha, sa ulaznim otvorom projektila ispod lijeve lopatice, i izlaznom ranom u predjelu desne strane bočno ispod bubrežne lože, kao i ustrelnu ranu glave sa ispadanjem mozgovine i krvarenjem iz lijevog uha, usljed čega je Ž. M. istog dana preminuo u Općoj bolnici Kasindo - navodi se u optužnici.

Komadari je ujedno produžen pritvor do izricanja prvostepene presude.

NA VRH

Podijeli članak na