OBRAT NA SUĐENJU

Na pomolu nova istraga protiv Čambera: Snajperom ubio čovjeka u Sarajevu?

Pročitana izjava Dalibora Čambera koji je psihijatru prilikom vještačenja rekao da je "kao 18-godišnjak snajperom ubio čovjeka u Sarajevu, a drugog ranio

Čamber: Psihijatru izjavio da je ubijao u Sarajevu. Facebook

Piše: O. Matavulj

27.5.2021

Na suđenju Daliboru Čamberu (47) iz Laktaša, optuženom za teško ubistvo Duška Savanovića (24) i ranjavanje Alekse Babića (22) u Trnu, isplivali su nepoznati detalji iz prošlosti optuženog koji je psihijatru rekao da je "kao 18-godišnjak snajperom ubio čovjeka u Sarajevu, a drugog ranio".

Takva Čamberova izjava pročitana je iz nalaza vještačenja koje je na zahtjev tužilaštva izvršila specijalista sudske medicine iz oblasti forenzičke psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović. Tokom unakrsnog ispitivanja, od strane odbrane, Vukadinović Stojanović je pročitala dio Čamberove izjave u kojoj je između ostalog naveo:

- Uvijek sam nosao oružje uza se, jer sam radio na obezbjeđenju političara i estradnih zvijezda u Srbiji. Ja sam vojnik! Sa 18 godina sam ubio čovjeka snajperom u Sarajevu, a drugog ranio. Mene je ova država odbacila, a znam šta sam dao za nju...


Advokat prvi put čuo za izjavu

Toj izjavi u sudnici nije posvećena nikakva pažnja i nejasno je u kojem je svojstvu Čamber bio u Sarajevu i na koga je pucao. Budući da je rođen 1974. godine, očigledno je pričao o dešavanjima iz rata, odnosno iz 1992. godine. Činjenica je da za tako nešto nije odgovarao, jer se u evidenciji vodi kao neosuđivana osoba. U istoj izjavi je priznao da je "odležao 14 mjeseci” zbog nanošenja teških povreda čovjeku u Prijedoru, a kako saznajemo ta presuda mu je brisana iz kaznene evidencije.

Na pitanje novinara okružni tužilac Aleksandar Simonović istakao je da će se OJT Banja Luka pozabaviti Čamberovom izjavom i pokušati utvrditi njenu vjerodostojnost.

- Ispitaćemo o čemu se radi i vjerovatno otvoriti istragu - rekao je Simonović.

Zanimljivo je da ni Čamberovom advokatu Milošu Paleksiću ti detalji nisu bili poznati.

- To sam prvi put čuo u sudnici - rekao je Paleksić.

Inače, Vukadinović Stojanović je vještačenjem ocijenila da je Čamber u vrijeme izvršenja djela za koje mu se sudi bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno. Ocijenila je da je optuženi osoba sa mješovitim poremećajem ličnosti, ali bez dominatnog obrasca simptoma. Navela je da ima narcisoidne crte ličnosti, ispoljenu impulsivnost sa agresivnim ispadima, te da je izrazito nefleksibilan u određenim situacijama, kao i da ima nizak prag tolerancije na frustracije.


Pio alkohol i tablete

- Njegovo shvatanje djela i upravljanje postupcima su sniženi, ali ne bitno. Nema trajnog ni privremenog duševnog poremećaja - rekla je vještak.

Odbrana je prigovorila nalazu smatrajući ga kontradiktornim. Čamber je pitao vještaka da li je on zaista bio svjestan svega što se desilo, budući na više udaraca koje je zadobio, ali i činjenice da je kritični dan bio pod dejstvom alkohola, da je popio četiri leksilijuma i zoloft.

- Bili ste smanjeno uračunljivi, ali ne bitno - odgovorila je Vukadinović Stojanović.

Na nastavku suđenja izvedena su i vještačenja u kojima se navodi da je u vrijeme zločina optuženi Dalibor Čamber imao koncentraciju od 1,6 promila alkohola u krvi, te da je bio u stanju srednjeg pijanstva. Ubijeni Savanović u krvi je imao 2,08 promila, na granici srednjeg i teškog pijanstva, dok je Babić imao 1,05 promila što je odgovara lakom pijanstvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.