BIJELJINA

Đorđu Bojkiću devet godina zatvora za ubistvo kuma

Bojkić u afektu usmrtio Luku Stevića nakon što mu je kazao da ne bi imao dijete da nije bilo njega

Majka Luke Stevića na izlasku iz Suda. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

30.5.2021

Sudsko vijeće Okružnog suda u Bijeljini, kojim je predsjedavala sutkinja Milena Zorić, nakon ponovljenog sudskog postupka Đorđu Bojkiću (31) iz Lopara, kojeg je optužnica teretila za ubistvo kuma Luke Stevića u noći između 15. i 16. maja 2018. godine u selu Jablanica kod Lopara, izreklo je Bojkiću zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina.


Uračunat pritvor

U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 18. maja 2018. godine.

Obrazlažući presudu, sutkinja Zorić je navela da su prilikom određivanja zatvorske kazne uzeti u obzir svi materijalni dokazi i iskazi svjedoka, sudskih vještaka, kao i samog optuženog, koji je iznio svoje svjedočenje o ovom slučaju.

- Izrečena kazna odnosi se na ubistvo u afektu, jer je uvaženo i to da je na optuženog veliki utjecaj imalo reaktivno stanje razjarenosti, nakon što je oštećeni u porodičnoj kući Đorđevog oca Branislava, na pitanje Đorđa zašto mu je opsovao dijete, odgovorio: “Da nije bilo mene, ne bi ni dijete imao.” Kod optuženog je nastupilo stanje suženja svijesti i privremene duševne poremećenosti, nakon čega je oštećenom nanio smrtonosne povrede - kazala je sutkinja Zorić.


Majka ogorčena

Dragica Stević, majka ubijenog Luke Stevića, kratko je prokomentirala da je ovakva “presuda ponižavajuća za roditelje i rodbinu ubijenog Luke Stevića”.

Branilac optuženog Đorđa Bojkića, advokat Petko Budiša izjavio je da je njegov branjenik ranije pravomoćno oslobođen za višestruko posjedovanje različitih vrsta oružja.


Grubo ga izvrijeđao

- Ranija presuda od 12 godina ukinuta je nakon moje žalbe i postupak je ponovljen. Od početka sam tvrdio da je postojala provokacija od oštećenog te da je na najgrublji način vrijeđao mog branjenika, što je Sud utvrdio ovom presudom. Uvreda od drage osobe izaziva psihološki težu posljedicu i jači afekt, što su utvrdila i tri neuropsihijatra u svojim vještačenjima. Primijenjena je sankcija ubistvo iz afekta, za koju smatramo da je trebala biti blaža - izjavio je advokat Petko Budiša, ne isključujući ni mogućnost ulaganja žalbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.