ORGANIZIRANI KRIMINAL

Pogledajte šta se dešavalo na ročištu Darku Elezu: Svjedoci prestravljeni, svi redom traže zaštitu

Sudit će mu se i u predmetu „Lutka“ jer mu je oduzeto srbijansko državljanstvo

Piše: Admir Aljimi

1.6.2021

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora osumnjičenom Darku Elezu, koji se sumnjiči za likvidacije Miloša Ostojića i Siniše Miličevića Tigra, pokušaje likvidacija te iznude.

Tužilac Dubravko Čampara u svom obrazloženju zatražio je da se ova mjera Elezu produži za još tri mjeseca, a kao ključni argument naveo je oduzimanje srbijanskog državljanstva od osumnjičenog. Potcrtao je da mešđu svjedocima vlada veliki strah te da traže zaštitu.

- Jedan svjedok je nakon što ga je Elez pozvao, završio u KCUS-u jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe - kaže Čampara.


Isti način organizacije likvidacija

Tužilac kaže da je jedan svjedok čak donio i snimak iznajmljivanja stana za potrebe skrivanja potencijalnih ubica u Bijeljini.

- Znamo i kako je ukradeno vozilo kojim je izvršeno ubistvo i taj koji je ukrao auto je u pritvoru i u postupku je dobivanja imuniteta. Od 2018. do 2020. godine Elez je bio pod posebnim istražnim radnjama. Ti prisluškivani razgovori su nam dostavljeni i analiziramo ih. Njegovo državljanstvo je oduzeto ali još nismo dobili zvaničnu odluku koja će doći diplomatskim kanalima - rekao je tužilac Čampara.

Također je najavio da će se Elezu suditi u predmetu "Lutka", jer je ostao bez srbijanskog državljanstva.

- Ako mu se ne produži pritvor pobjeći će, neće u Srbiju već u Crnu Goru - kaže Čampara.

Modus operandi Elezove grupe prema stavu Tužilaštva BiH je ostao isti od 2008. do danas. Pređe se ilegalno granica, iznajmi se stan takozvani štek, izvrši se ubistvo i opet se ilegalno pređe granica.

Elezov advokat Senad Kreho naveo je da je beogradski advokat danas uputio tužbu protiv Srbije zbog oduzimanja državljanstva.

On je prepričao šta je svjedok tužilaštva Vladimir Stevanović Mančo kazao u svoja tri iskaza.


Elez tokom izručenja iz Srbije. Avaz

-Naveo je da je organizator grupe Vladan Pejušić. Tamo kaže da ga Elez navodno pita ko ima više para Jovan Škobo ili Milutin Mića Danilović. Traži navodno da li imaju kontakt sa Đorđom Ždralom Đokom te da u prati njihovo kretanje. Radi se o profesionalnom svjedoku koji iskaze daje u šest predmeta - naveo je Kreho.

Kreho je naveo da je tužilac Stevanoviću prezentirao snimak sa ubistva Tigra a on je kazao da je mogući izvršilac odnosno pucač Vladimir Kovačević Kovač, navijač beogradskog Rada (skupina poznata po nasilnim djelima i fašističkim stavovima Op. a).

Također je kazao da je isti svjedok kasnije kao izvršioca identificirao Ninoslava Miloševića (plaćenik na stranim ratištima i optuženik za terorizam u Srbiji Op. a).

Kreho kao svjedoke identificirao i još nekoliko osoba iz bh. podzemlja poput Admira Hodžića i Admira Kalendera. Posebno interesantan je bio Krehin navod da je od jednog pripadnika MUP-a KS oduzet telefon u kojem su bile fotografije iskaza svjedoka u ovom predmetu, a što je iskorišteno da se na njih vrši pritisak.


Otkud policajcu fotografije iskaza svjedoka

- Zašto taj policajac nije uhapšen - upitao se Kreho.

On je zatražio da se Elezu odrede mjere zabrane te da će biti u njegovoj kući i da će ga tu prijaviti jer na području RS neće biti siguran ni tri minute.

Sudu se obratio i Elez.

- Sve je jasno. U pitanju je "Lutka" od prvog dana. Meni je nezakonito uzeto državljanstvo Srbije. Daću garant da se protiv mene vodi istraga od rođenja pa do danas. Zna se ko je pobio te ljude. Jednom će oni doći ovdje u sudnicu pa će morati pojasniti sve. Slušala je mene OSA, BIA i Banja Luka. Drago mi je da tužilac ima te snimke sve će se vidjeti u snimcima, koliko sam se primirio. Meni je svejedno odredili pritvor ili ne, radite šta hoćete, ja na leđima imam "Lutku" - kazao je Elez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.