OJADILI ZENIČANINA

Kućna pomoćnica i njen sin dočepali se gazdinih kartica: Novac spiskali u kladionicama, naručivali mobitele, odjeću i obuću

Alma i Denis Kitovnica zvani Žabac te Aldin Čamdžić ukrali novac sa American Express Gold Card, debit Master „Intesa SanPaolo banci“ te kartica „ASA Banke“ čiji je vlasnik S.M.

Naručivali stvari preko Wisha. Avaz

Piše: Admir Aljimi

2.6.2021

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Alme Kitovnice, njenog sina Denisa zvanog Žabac i Aldina Čamdžića zbog računarske prevare, saznaje portal "Avaza".

Naime, Alma je radila kao kućna pomoćnica kod S. M. u Zenici. Kako je navedeno u optužnici ona je vodila brigu oko njegove nepokretne majke. Kada je starica umrla Kitovnica je ostala da radi u kući S.M. gdje je i živjela te je održavala.


Kućna dostava

Kućna pomoćnica je u jednom momentu ukrala bankovne kartice American Express Gold Card, debit Master „Intesa SanPaolo banci“ te kartica „ASA Banke“. Ona je znala da se radi o podacima S. M. za čije korištenje i raspolaganje sa sredstvima na istim nema ovlaštenje. Ona je dobila ideju da se može dobro okoristiti tim karticama te preko njih vršiti uplate i kupovinu preko interneta.

Kartice je proslijedila svom sinu Denisu koji je u periodu od 23. juna 2020. do 13. jula 2020. godine koristeći podatke sa kartica putem PayPal računa i izvršio plaćanje na stranici za online prodaju „Wish com“. Tu je kupovao odjeću, obuću i druge artikle u ukupnom iznosu od 1.350 KM. Sve pošiljke su bile adresirane na njegovo ime, a roba mu je dostavljena putem „BH Pošte“ 20. avgusta 2020. godine. Pošiljku je primila Alma, a jedan dio robe vraćen je pošiljaocu, jer nije podignut u predviđenom roku.

Kako je opisano u optužnici 23. juna prošle godine koristeći podatke sa kartice „ASA Banke“ izvršio je transakcije od 70 KM na svoj korisnički račun u kladionici „Premier sport“ Istočno Sarajevo sa kojim novcem je raspolagao na njemu poznati način.

Kitovnice su nastavile s „peglanjem“ gazdinih kartica te je u periodu od 5. jula 2020. do 9. jula iste godine koristeći podatke sa kartice „ASA Banke“ izvršio transakcije u ukupnom iznosu od 778 KM na svoj korisnički račun u kladionici „Williams“ te je prokockao taj novac.


Razrađen sistem

Tako je poslodavca svoje majke oštetio za dodatnih 2.198 KM .

Majka i sin ubrzo su u razrađeni „sistem“ ubacili i Aldina Čamdžića.

Tako su 24. juna prošle godine su karticu American Express Gold Card ustupili Čamdžiću koji je istog dana putem interneta izvršio uplatu za kupovinu mobitela „Samsung A31“ u prodavnici „Startech doo Zenica PJ Mobishop“ u iznosu od 628.95 KM.

Čamdžić je otišao korak dalje te je ime za preuzimanje mobitela ostavio ime i prezime S. M., iako je znao da on nije naručio taj telefon. Samo je promjenio adresu dostave gdje je naveo svoje prebivalište.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.