PODIGNUTA OPTUŽNICA

Kako je pao cyber diler iz Živinica: Osnovao forume za prodaju droge na njemačkom, plaćali mu u bitkoinima

Organizirao dilersku mrežu širom EU, a bavio se i prevarama preko bankovnih kartica

Dilersku mrežu vodio iz kuće u Živinicama. Ilustracija

Piše: A. Aljimi

7.6.2021

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja (32) iz Živinica koji se tereti za međunarodni šverc drogom i cyber kriminal.

Optuženi se tereti da je od oktobra 2012. godine do februara 2016. godine, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi oštećenja računalnih podataka i programa, trgovine drogom te pranja novca.

On je na ilegalnom narkotržištu na internetu osnovao dva foruma na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ekstazija.


Koristio zabranjene kompjuterske programe

Prema navodima optužnice Mujaj je na svom kompjuteru posjedovao programe čija upotreba je zabranjena, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za činjenje krivičnih djela. Putem tih programa je primao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji odroge, kao i upotrebom specijalističkih programa za "fishing" i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta.


"Zaradio" 60.436 KM

Ostvario je nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436 KM, a koji novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH. U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužilaštvo BiH vodilo je uporednu istragu sa partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju sa institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.