BANJA LUKA

Suđenje za ubistvo Slaviše Ćuluma: Svjedoci vidjeli maskirane mladiće, ali ih nisu prijavili

Siniša Šakić Kinez, optužen da je zajedno s nepoznatom osobom iz zasjede izrešetao Ćuluma

O. Matavulj

Ubice slaviše Ćuluma došle na motociklu

Foto: Arhiva


Imali fantomke na glavama

Opačić kaže da se se uplašila maskiranih muškaraca, pa im je uzvratila pozdrav i produžila putem. Nije se izjasnila zašto to nije prijavila policiji, niti je u sudnici to bilo ko pitao?!

- Ujutro 27. aprila krenula sam u banku da platim ratu kredita. Na 200-300 metara, od mjesta gdje je Ćulum ubijen, čula sam razgovor i mislila da neko radi na livadi. Nekoliko trenutaka kasnije dva mladića su mi rekla "Dobro jutro" - rekla je Opačić.

Mladići su, kaže, bili krupnije građe i stajali su par metara od puta. Kada ih je pogledala shvatila je da imaju fantomke, jer su im se vidjele samo oči i usta, i ne bi mogla da ih prepozna.

Svjedok Dragomir Cvijić ispričao je da je dan prije ubistva u Nacionalnom parku Kozara kraj njega prošao sličan motocikl, kakav su vozile Ćulumove ubice, koji je otišao prema Gradišci. Motor je prepoznao nakon što je u medijima video snimak ubica, koji je objavila policija. Motor su snimile i nadzorne kamere Nacionalnog parka.

Isti motocikl Milan Stanojević je 13. ili 14. maja vidio pored svoje kuće na putu između Podgradaca i Turjaka u opštini Gradiška. On kaže da je motor dvije večeri zaredom, u slično vrijeme, prolazio pored njegove kuće. To je rekao komšiji koji je policajac, a kasnije je dao izjavu inspektorima.

  • Optuženi Siniša Šakić

    Optuženi Siniša Šakić

    Foto: Arhiva


- Motor je crno-smeđe boje. Na njemu su bila dva muškarca sa crnim kacigama i vizirima. Imali su crne jakne, a jedan je imao maskirne hlače. Onaj što je sjedio "pozadi" imao je maskirni ruksak na leđima. Nisam primjetio da imaju dugu kosu ispod kacige - rekao je Stanojević, navodeći da su otišli prema Turjaku.

Navodi iz optužnice

Sinišu Šakić optužnica tereti da je u dogovoru s nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za "izviđanje" terena gdje su planirali i izvršili ubistvo. U pošumljenom pojasu u Dragočaju za te potrebe prilagodili su dvije lokacije, koje su koristili za skrivanje, osmatranje i izvršenje krivičnog djela. Zatim su 15. maja prošle godine oko 11.15 časova u zaseoku Kočići u zasjedi sačekali Ćuluma koji je vozilom naišao putem i prema njemu ispalili 22 hica iz dva automatska oružja i Ćulum je na mestu ostao mrtav. Ubice su pobjegle motociklom. Bili su obučeni u maskirnu odjeću, a preko glava su nosili kacige.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na