SABRANA DJELA

Ovo je Nermin Ademović Nerko, bjegunac iz KPZ Zenice: Specijalizirao se za brutalne napade u haustorima zgrada

Iako mu je ostalo malo do odsluženja 16-godišnje kazne za razbojništva, nije izdržao te je spektakularno pobjegao preko zidina „bosanskog alktraza“

Piše: A. Kapo

14.6.2021

Nermin Ademović Nerko. Arhiv

Nermin Ademović zvani Nerko (42), rodom iz Koraja kod Lopara, od sinoć kada je preskočio ogradu Kazneno-popravnog zavoda Zenica, trenutno je najtraženija osoba u Bosni i Hercegovini.

Iako mu je ostalo malo do odsluženja 16-godišnje kazne za razbojništva, nije izdržao te je spektakularno pobjegao preko zidina „bosanskog alktraza“.

Ranije presude

Ademović je još 2011. godine presuđen u Kantonalnom sudu u Mostaru na jednu godinu i osam mjeseci zatvora zbog razbojništva. Presuda je rezultat sporazuma koji je optuženi Ademović sklopio sa Tužilaštvom.

Ademković je tada priznao da je 30. novembra 2009. oko 16 sati, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, ušao u neosvjetljeni haustor stambene zgrade u u Mostaru i tu presreo Anku B. koju je, u namjeri da je onesposobi, udario u potiljak šakom, nakon čega je ona pala i izgubila svijest. Optuženi je onda iz njezine torbice izvadio novčanik u kojem je bilo 50 KM, te bankovna kartica s PIN-om, s koje je poslije digao 300 KM.


Ademović je potom osumnjičen i za razbojništva u Tuzli i Lukavcu. Snimak sa bankomata u Mostaru upoređen je sa fotografijom koju su imali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na osnovu čega je utvrđeno da se radi o istom razbojniku.

Ademović je odmah početkom 2010. godine uhapšen u Tuzli. Dovodio se u vezu sa čak 14 razbojništava počinjenih na području Tuzlanskog kantona.

Hladno oružje

Ademović se, prema dostupnim informacijama, ispraksirao na napadima u haustorima zgrada. Osim u Mostaru, povrede ženskim osobama u ulazima zgrada pravio je i u Tuzli. Također, izvršio je više razbojništava u nekoliko trgovina u Tuzli. Pored Tuzle i Mostara, 2008. godine i u Lukavcu je presretao prolaznike i otimao torbe nanosivši povrede hladnim oružjem.

Na koncu mu je izrečena jedinstvne kazna od 16 godina koju, očigledno, nije htio da odsluži od kraja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.