NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Pijan prevrnuo Pandu na krov pa se uneredio pred policijom

Kako toliko, samo sam dva piva popio, buncao je pijani vozač, koji je imao tri promila alkohola u krvi

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

14.6.2021

Pijani vozači, neplaćene kazne, saobraćajna nesreća i hapšenje obilježili su proteklog vikenda noćnu smjenu pripadnika Policijske stanice Zenica – Centar, s kojima je boravila ekipa „Avaza“. Naši domaćini imali su pune ruke posla. Na izlazu iz Zenice napravili su takozvani lijevak. Zaustavljalo se apsolutno svako vozilo, uključujući kamione i teretnjake s prikolicama.

Akcent na strancima

Akcent se stavlja na vozila sa stranim registarskim tablicama. U bazi podataka provjerava se ima li neplaćenih kazni od stacioniranih radara.

Prekršajni nalozi se izdaju kao na traci.

Policajcima nije lako. Vozači pokušavaju izbjeći odgovornost na razne načine. Jedan vozač tvrdi da je vozilo na firmi te da je rentano. Policajci su ga jedva uvjerili da preuzme prekršajni nalog, a da u firmi traži pravdu, odnosno utvrdi ko je počinio prekršaj.

„Plavac“ zaista nije lako biti. Tako nailazi vozač koji tvrdi da je izgubio vozačku dozvolu, pokazuje i potvrdu. Ništa ne bi bilo sporno da se to nije dogodilo prije četiri godine.

- Gospodine, za četiri godine dijete prohoda, progovori i krene u vrtić. Trebali ste dosad riješiti ovaj problem - pojašnjava policajac.

Nema predaha, policajci rade punom parom. Bilo je vozača koji su konzumirali alkohol. Tako je jedan „napuhao“ 0,75 promila. Sa saobraćajnim policajcima je i Interventna jedinica, koja uskače prilikom pregleda sumnjivih vozila i osoba. Nailazi Vento, u kojem se nalaze trojica mladića. Policajci detaljno češljaju vozilo i mladiće, ali sve je uredno.

Prevrnuto vozilo - Avaz
Uručeno više prekršajnih naloga - Avaz
Pijani vozač Pande nije mogao stajati na nogama - Avaz
Policajci imali pune ruke posla - Avaz
Izgubio vozačku dozvolu prije četiri godine - Avaz
+1

Nastavljamo raditi s „crnim uniformama“. Obilazimo centar grada čelika. U planu je bila kraća pauza, da se nešto prezalogaji, ali sve pada u vodu. Na motoroli slušamo dojavu šefa smjene - vozilo je sletjelo s puta u mjestu Konjević. Pod zvučnom i svjetlosnom signalizacijom dolazimo na lice mjesta, gdje svjedočimo strašnim scenama.

Vozilo Panda je sletjelo s puta i završilo na krovu. Vozač je imao sreće te je sam izašao iz vozila bez ogrebotine. Ipak, dugo će pamtiti ovu noć. Alkohol se osjeti i na dva metra od vozača. Policajci mu govore da ga moraju alkotestirati.

- Jesam li ja nekog udario, oštetio. Moram li - pita pijani vozač dok pije kafu koju su mu donijele komšije.

Živi u blizini

Vozač, naime, živi u blizini, a stigli su mu i roditelji. U pidžami, otac ga kudi što je pijan vozio. Nakon kraćeg uvjeravanja i kada su mu policajci poručili da će ići u stanicu ukoliko ne bude „puhao“, vozač je popustio. Istina, nakon nekoliko pokušaja uspio je pravilno puhnuti u aparat. Iako rezultat obično izlazi nakon nekoliko sekundi, ovog puta aparat vrti i vrti...

- Ma, sigurno je mnogo, ne može da očita - dobacuju policajci.

Tako je i bilo. Vozač je imao čak tri promila alkohola u krvi, što znači da će biti priveden.

- Kako toliko, samo sam dva piva popio - bunca pijani vozač.

Policajci ga stavljaju u maricu. Tu počinju neugodne scene. Vozač se, naime, uneredio, a nesnosan smrad se širio maricom. Policajci su morali otvarati vrata na svakom stajanju. Zaista neprijatne scene.

Tu nije bio kraj cirkusa s ovim vozačem. Po dolasku pred Policijsku stanicu, onako mrtav pijan, tvrdi da je imao dva mobitela. Traži ih po „kavezu“, ali policajci mu pojašnjavaju da nije imao kod sebe mobitele. Na koncu odlazi u pritvorsku jedinicu. Policajci traže papir da stave na stolicu kako bi mu uzeli podatke. Na koncu, prenoćio je u Policijskoj stanici, odnosno ostao do otrežnjenja...

Punkt na starom putu za Vitez

Policajci su u kasnim noćnim satima napravili punkt i na starom putu za Vitez. Alkotestirane su desetine vozača. Ni djevojke nisu bile pošteđene, ali sve je prošlo uredno. Uručeno je tek nekoliko naloga za sitne saobraćajne prekršaje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.