AVAZ OTKRIVA

Istražitelji FUP-a rasvjetlili krvavu pljačku u Međugorju: Za vrijeme utakmice, Mikel je pokošen rasprskavajućim hicima

Uz asistenciju Granične policije uhapšen M.Č. iz Posušja koji se tereti za pomaganje razbojnicima tokom izvršenja zločina

Policijski uviđaj nakon krvave pljačke u Međugorju. Arhiva

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

14.6.2021

Istražitelji Federalne uprave policije su uhapsili M. Č. (39) iz Posušja te su time postigli značajan korak u rasvjetljavanju krvave pljačke koja se u Međugorju dogodila prije devet godina, a kada su razbojnici u zlatarskoj radnji „Gold-Toni“ ubili jednu osobu, saznaje portal „Avaza“. Tada je ubijen Mikel Dedaj.

Ovaj osumnjičeni tereti se za pomaganje razbojnicima tokom upada u zlataru 14. juna 2012. godine kada je ukraden zlatni nakit vrijedan 42.910 KM. Akcija je sprovedena uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage dvojica osumnjičenih upali su u zlataru Kristijana Dedaja vičući: „Pljačka, ovo je pljačka“.


Lica sakrili "kockastim"šalovima

Radnja se nalazi svega dvije stotine metara od crkve u Međugorju.

Razbojnici su lica skrivali „kockastim“ šalovima, a u istom tonu su se i odjenuli. U pljačku su se dovezli crvenim Golfom 3 s njemačkim registarskim oznakama, na kojem su bile istaknute hrvatske zastave.

Jedan je u brata vlasnika radnje Kristijana uperio cijev automatske puške i udarcem u potiljak ga oborio na pod, dok je drugi s pištoljem u ruci bacio u stranu njegovu trudnu suprugu. Nakon toga su krenuli da grabe nakit s pulta.

Usred pljačke na pragu zlatare se pojavio krupan čovjek i povikao: „Ostavite to“

Radilo se o Kristijanovom stricu Mikelu Dedaju (43) koji je kao i vlasnik porijeklom s Kosova. On je držao drugu zlataru dvadeset metara dalje.


Za vrijeme utakmice na Euru na današnji dan 2012.

Jedan od pljačkaša je iz automatske puške ispalio rafal u Mikelov trbuh. Bio je to muškarac koji je sjedio u Golfu i čuvao stražu, te je imao ulogu vozača.

Radilo se o rasprskavajućim mecima koji su rastrgali Dedajev stomak. Za to vrijeme brojni hodočasnici bježali su glavom bez obzira. Jedni su padali, a drugi zaklon trkom tražili u trgovine.

Pljačkaši su pobjegli Golfom koji je ujutro nađen napušten u Dretelju, a za potrebe pljačke je ukraden u Posušju. Pljačka se odvijala za vrijeme utakmice između Hrvatske i Italije, tačnije za vrijeme drugog poluvremena na Euru 2012., dakle na današnji dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.