PODNIJELI PRIJAVU

Nekadašnji predsjednik i blagajnik Medžlisa IZ Novi Grad osumnjičeni za zloupotrebe: Oštetili Medžlis za 150.000 KM?

Karabegović je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, povredu obaveze vođenja poslovnih knjiga i finansijskih izvještaja, dok je Kajtezović osumnjičen za zloupotrebu položaja i pronevjeru

Policija podnijela prijavu. Ilustracija

O. Ma.

16.6.2021

Prijedorska policija podnijela je prijavu Tužilaštvu protiv nekadašnjeg predsjednika Medžlisa Islamske zajednice u Novom Gradu Jasmina Karabegovića, te sekretara i blagajnika Ramiza Kajtezovića zbog finansijskih malverzacija kojima je Medžlis oštećen za oko 150.000 KM.

Kako navode u PU Prijedor Karabegović je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, povredu obaveze vođenja poslovnih knjiga i finansijskih izvještaja, dok je Kajtezović osumnjičen za zloupotrebu položaja i pronevjeru.

U saopćenju za javnost navodi se da je Karabegović od aprila 2015. do februara 2019. godine sa žiro računa, otvorenog kod banke u Bihaću, sukcesicno podigao 114.890 KM. Taj iznos je kao doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa i potrošen za kupovinu nekretnine.

- Osumnjičeni je taj iznos evidentirao kao prihod u blagajni, a potom je kao ovlašteno lice iz blagajne podigao 113.369 KM pribavljajući imovinsku korist za sebe i druge. Tereti se i da je bez sertifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa - saopštio je PU Prijedor.



Kajtezović je osumnjičen da je od marta 2015. do februara 2019. kao blagajnik i sekretar, iz blagajne Medžlisa isplatio 37.374 KM koje su nenamjenski potrošene čime je, kako se navodi, sebi i drugima pribavio imovinsku korist.

Osumnjičeni Jasmin Karabegović nekadašnji je ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, koji je hapšen u predmetu ”Bosna”. Tada je dobio imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje o zloupotrebama pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.