BANJA LUKA

Kriminalistički inspektor na suđenju u predmetu "David Dragičević": Optuženi su donji veš bacili u smeće

Siniša Kojdić je saslušan kao svjedok tužilaštva na suđenju krim tehničarima Marijancu i Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u predmetu ubistva Dragičevića

Suđenje zbog nestanka donjeg veša ubijenog Davida Dragičevića. Avaz

Piše: O. Matavulj

17.6.2021

Siniša Kojdić, kriminalistički inspektor, izjavio je u Osnovnom sudu u Banjoj Luci da ne zna kako su iz dokaza nestale gaće Davida Dragičevića, ali je ostao pri izjavi iz istrage u kojoj je naveo da mu je Zoran Bošnjak u razgovoru rekao da su on i Mikica Marijanac Davidov donji veš bacili u smeće.

Kojdić je saslušan kao svjedok tužilaštva na suđenju krim tehničarima Marijancu i Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u predmetu ubistva Dragičevića. Tvrdi da je za nestanak gaća saznao nekoliko mjeseci kasnije od načelnika Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a RS Radenka Novkovića. Odmah je, tvrdi, pozvao Bošnjaka i Marijanca da pita gdje su gaće ali, kako kaže, odgovor nije dobio. Tužilac Dalibor Vrećo predočio mu je iskaz iz istrage koji je sačinjen 31. avgusta 2018. godine. U tom iskazu Kojdić navodi da mu je Bošnjak odgovorio da su on i Mikica bacili gaće i to nakon što su pitali Kojdića šta da rade s gaćama, da bi im on na to odgovorio: "Jebeš gaće, svi znaju da je čovjek imao gaće".


Među dokazima sive bokserice

- Sada se ne toga ne sjećam, ali ostajem u potpunosti kod izjave iz istrage, jer sam se u to vrijeme bolje sjećao tih događaja - rekao je Kojdić.

Advokat Aleksandar Jokić, branilac Marijanca, sudu je ukazao da je Kojdić tokom istrage dao više izjava i to 25. maja i 14. juna 2018. godine, ali da tada nije pomenuo detalje o kojima je govorio 31. avgusta. Međutim, sud je odbio predlog da se ti iskazi predoče svjedoku. Potvrdio je i da se u vrijeme kada su dokazi prikupljani slučaj nije vodio kao ubistvo, te da ništa nije ukazivalo na krivičnom djelu. Odbrana je i u uvodnoj riječi ukazivala da u to vrijeme nije ni bilo istrage ubistva, te da gaće nisu dokaz što je, kako kažu, i glavni tužilac Želimir Lepir tvrdio u medijskim istupima.

Na pitanje Damira Alagića, Bošnjakovog advokata, Kojdić je potvrdio da je u svojoj službenoj zabilješci, nakon obdukcije Davidovog tijela, napisao da se među dokazima nalaze i sive bokserice. Pojasnio je i da se pri pisanju zabilješke koristio Bošnjakovim popisom dokaza, koji je napisan rukopisom, te fotografijama koje je tokom obdukcije sačinio mobilnim telefonom.


Sa jednog od ranijih ročišta. Avaz

- Bošnjakov popis sam koristio pri sačinjavanju službene zabilješke - rekao je Kojdić.

Za nestanak gaća saznalo se 24. maja 2018. godine kada je vještak KTC MUP RS Veselka Bjelaković otvarala vreće s dokazima.

- Utvrdila sam da nedostaju muške gaće. Jedan omot nam nije dostavljen. Te kese, tog paketa nije bilo i o tome sam sačinila službenu zabilješku - rekla je Bjelaković.

Na pitanje odbrane Bjelaković je rekla da joj nije poznato da su dokazi u policijskom depou otvarani 4. i 18. maja, odnosno prije nego što su joj dostavljeni.

- Ne znam da su otvarani, ali sve što sam dobila bilo je zapakovano - kaže Bjelaković.


Sva odjeća fotografirana

Vladimir Trivić, radnik Zavoda za sudsku medicinu RS, u sudu je posvjedočio da je odjeća, kao i svi predmeti koji su pronađeni u džepovima, fotografisani u Zavodu za sudsku medicinu RS i predati kriminalističkim tehničarima, koji su ih upakovali i odnijeli na sušenje u PU Banja Luka. Među njima su bile i sive bokserice.

Voda nije izašla iz pluća

Siniša Kojdić tokom svjedočenja je ispričao da je kao dežurni inspektor bio na uviđaju kada je na ušću Crkvene u Vrbas pronađeno Davidovo tijelo.

- Kada sam stigao, vatrogasci su već izvukli tijelo na obalu. Pritisnuo sam Davidov grudni koš, jer obično u takvim slučajevima dođe do izbacivanja vode iz pluća, ali to se kod njega nije dogodilo. Da je uzrok smrti utapanje, saznali smo nakon obdukcije - rekao je Kojdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.