AVAZ SAZNAJE

Kako su pali Senat Kilerdži i sinovi Taner i Džaner: Proizvodili spid, kamatarili, krivotvorili od ličnih, vozačkih do papira za kredit

U kriminalnoj organizaciji bio i Nermin Šabanović, a on im je pomagao da proizvode drogu od amfetaminskog ulja te da je distribuiraju dilerima

Privođenje jednog od osumnjičenih dilera. L. Memčić

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

22.6.2021

Nakon ispitivanja u prostorijama Federalne uprave policije četiri osumnjičena koja su uhapšena u akciji „Aperkat“ predata su u nadležnost postupajućeg tužioca. 

Prema informacijama od izvora bliskog istrazi, uhapšeni su Senat Kilerdži zvani Mican, njegovi sinovi Džaner i Taner te saučesnik Nermin Šabanović.

Tužilac im je odredio 24 sata zadržavanja, a u tom roku će ih saslušati i predložiti da im se odredi jednomjesečni pritvor.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, osumnjičeni su od početka 2019. godine do hapšenja djelovali kao udružena kriminalna grupa te su stekli veću količinu novca od nezakonitih aktivnosti. Između ostalog otac i sinovi Kilerdži od amfetaminskog ulja su proizvodili drogu koju su u većim količinama prodavali dilerima na području Kantona Sarajevo, a koji su je dalje distribuirali narkomanima na ulici.

Sumnjiče se i da su krivotvorili vozačke dozvole i lične karte, nezakonito trgovali automobilima, posuđivali novac na kamatu te lažirali dokumentaciju za dobivanje kredita. Prilikom pretresa pronađena je droga, oružje i municija, veća količina krivotvorenih dokumenata, te jedna bomba. Istražitelji su također oduzeli i nekoliko mobitela koji su poslati na vještačenje.

Inače, hapšenju je prethodila višemjesečna istraga Federalne uprave policije i sarajevskog tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.