SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Tužilaštvo BiH na ročištu Dupovcu i Mutapu: Formiran tim vještaka koji će utvrditi sve okolnosti u vezi s amnezijom Alise Mutap

Tužilac Ćazim Hasanspahić najavio je da se očekuje nalaz vještačenja hrd diska oduzetog iz hotela "Crystal" na Ilidži

B. Cerić

Arijana i Muriz memić s advokatom Feragetom po dolasku na sjednicu

Foto: B. Cerić


Odzuzet veći brij laptopa i računara

Zijad Mutap je otac Alise Mutap koja je bila s Dženanom u Velikoj Aleji u trenutku kada je napadnut na Ilidži, a Hasan Dupovac je bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilac Hasanspahić je napomenuo da se radi o organiziranoj grupi u kojoj su osim Mutapa i Dupovca, policajac Josip Barić, Alisa Mutap - Ramić i Muamer Ožegović koji su pritvoru te pripadnici DKPT-a Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović. Svo oni , naglasio je tužilac Hasanspahić, osumnjičeni su da su počinili niz radnji koje predstavljaju krivično djela počinjena u sastavu grupe.

- Oduzeto je 20 mobilnih uređaja, veći broj laptopa , računara, SIM kartica korištenih u izvršenju krivičnih djela. Putem mobitela komunicirali su međusobno i sa ostalima- kazao je Hasanspahić .

Dodao je da je da je oduzet i hard disk koji je zabilježio rezultate videonadzora hotela “Crystal” na Ilidži. Recepcionera Ožegovića se sumnjiči da je on izbrisao snimke koji su pokazivali Veliku Aleju i prolazak Alise Mutap u Dženana Memića.

- Od 16 kamera izbrisani su snimci koji bilježe ulaz od 8. do 11 februara 2016. godine . Svi drugi snimsci su ostali. Svjedoci govore da je u Veliku Aleju ušlo i vozilo Zijada Mutapa. Kazali su da su snimke pregledali i nakon nestanka struje i predali ih Ožegoviću koji ih je izbrisao. Izdata je naredba za vještačenje hard diska , izuzetih mobitela , SIM kartica i računara. To vještačenje je pri kraju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – kazao je tužilac Hasanspahić .

Prema njegovim riječima Dupovac i Mutap su vodili privatnu istragu za pronalaženje Renaulta Clio za šta su određenoj osobi nudili novac za otkup tog vozila. Na kraju se ispostavilo da to vozili ne pripada krivičnom djelu. Hasanspahić je istakao da je riječ o obimnoj istrazi koja zahtijeva produženje pritvora Dupovcu i Mutapu koja bi se okončala za narednih 25 dana.

Hasanspahić je naglasio i da je formiran tim vještaka koji će utvrditi okolnosti i činjenice u vezi s amnezijom Alise Mutap – Ramić. On je pomenuo i nalaze vještaka neuropsihijatra koji su utvrdili da kod Alise Mutap nije moglo doći do trajne amnezije, ako ju je i bilo ona je mogla biti kratkoročnog karaktera. Citirao je neurohirurga Kemala Dizdarevića koji je kazao da bi postojala amnezija morao je postojati potres mozga, a što je teška tjelesna povreda. Međutim vještak medicinske struke je utvrdio da je rijač o lakšoj povredi.

Odbrana se protivi priduženju

Produženju pritvora usprotivili su se branioci Dupovca i Mutapa, advokati Ermin Gačanović, Nina Kisić i Goran Dragović. Oni su između ostaloga naglasili da su osumnjičeni već pet mjeseci u pritvoru i da njihovi mobiteli još nisu vještačeni.

Također su se pozvali na ranije rješenje Apelacionog vijeća Suda BiH koje nije prihvatilo da se Dupovcu i Mutapu produži pritvor za tri mjeseca, a što uključuje i ovih 25 dana.

Advokat Ermin Gačanivić priložio je izvještaj Ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS koje je izvršilo je nadzor nad zakonitošću rada MUP-a KS i Uprave policije u predmetu "Dženan Memić", tvrdeći da je prava istina u njemu.

Advokat Goran Dragović je naglasio da Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu koji je "živ" i koji se vodi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH . Naglasio je da je istraga Tužilaštva BiH svojevrsni pritisak na Vrhovni sud koji odlučuje u predmetu za koji su optužene druge osobe.

Hasan Dupovac se obratio Sudu istakavši da nikada nije poduzeo nijednu radnju za koju je osumnjičen.

- Nije istina da sam postupao bez naredbi Tužilaštva i Suda. O svemu sam obavještavao tužioca i dobivao naredbe. Svjedoci koji se pominju su namjerno odveli tužioca u pogrešnom pravcu. Potpuno nevin se nalazim u pritvoru. Kao policijski službenik sam radio 30 godina i u pritvoru mi je narušeno zdravlje- kazao je između ostalog Dupovac. 

Sjednici su prisustvovali Muriz i Arijana Memić s advokatom Ifetom Feragetom.

Više o temi Dženan Memić

PRAVDA ZA DŽENANA MEMIĆA
Šta je u decembru 2018. na Instagramu objavila Alisa Mutap
DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Pakleno je!
NA VRH

Podijeli članak na