SUD BiH

Šverceri oružja negirali krivicu: Optuženi ne dozvoljava pretres jer to vrijeđa njegova vjerska uvjerenja

Optuženi su potvrdili da su pročitali optužnicu, te da su svjesni djela koja im se stavljaju na teret i mogućih sankcija za navedena djela

Ad. A. / Birn

SIPA ih pohapsila

Foto: Ilustracija


Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović, optuženi za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, dok se optuženi Haris Špago nije pojavio na ročištu, piše Birn.

Optuženi su potvrdili da su pročitali optužnicu, te da su svjesni djela koja im se stavljaju na teret i mogućih sankcija za navedena djela.

-U pogledu krivice za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, prvooptuženi, trećeoptuženi i četvrtooptuženi negiraju krivnju - kazala je sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović.

Ona je rekla da je optužnica potvrđena 17. maja, a da su prigovori odbrane nakon potvrđivanja optužnice odbijeni.

  • Berković: Prodao oružje

    Berković: Prodao oružje

    Foto: Avaz


Optuženi Haris Špago se nije pojavio na izjašnjenju o krivici. On nije prisustvovao ni ranijim ročištima, kada je objašnjeno da je Sud obaviješten da osumnjičeni “odbija da se sprovede u prostorije Suda BiH”, a kao razloge navodi takozvani “detaljan pretres”, dok je njegov branilac ranije naveo da Špago ne prisustvuje ročištima “zbog pregleda prilikom ulaska u Sud koji vrijeđa njegova vjerska uvjerenja”.

Državno tužilaštvo podiglo je 7. maja optužnicu protiv Mehmedike, Špage, Berkovića i Mezetovića koja ih tereti za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.

Njih su u januaru 2020. uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dok je iz Tužilaštva tada saopćeno da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim licima, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije (EU), gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Špago je ranije, skupa s još dvije osobe, bio optužen za pomoć Naseru Palislamoviću nakon terorističkog napada na zgradu policije u Bugojnu u junu 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teže i lakše ranjeno više njegovih kolega. Palislamović je kasnije oslobođen optužbe, dok je krivični postupak protiv Špage obustavljen.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na