DOVEDEN IZ PRITVORA

Zlostavljač Gazvan svjedočio u korist migranta optuženog za ubistvo, Marokanci platili krvarinu

Ganomeh Gazvan bio na licu mjesta kada je, kako je izjavio Halid Amravi, braneći se od krupnijeg napadača, migranta ubo nožem

Advokat Mehmedbašić i optuženi Marokanac: Krvarinu ipak platio. Avaz

Piše: B. Cerić

25.6.2021

Svi oni koji nisu direktno uključeni u predmet koji se vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Marokanca Halida Amravija (21), koji se tereti za ubistvo migranta Otomana Silana na Ilidži, bili su iznenađeni kada su pripadnici Sudske policije iz pritvora doveli jučerašnjeg svjedoka.


Djevojku skinuo nagu

Riječ je o Ganomehu Gazvanu (Ghanomeh), koji je nedavno uhapšen na granici kod Zvornika zbog sumnje da je u decembru prošle godine na Igmanu brutalno zlostavljao bivšu partnericu iz ljubomore, skinuvši je nagu na surovoj zimi.

Malo je poznato da je Gazvan bio na licu mjesta kada je Amravi prošle godine nožem usmrtio Silana.

Gazvan je svjedočio u korist optuženog, kazavši da je ubijeni prvi udario Amravija, koji je iz straha uzvratio nožem.

- Zadovoljan sam svjedočenjem i iskrenošću Gazvana, koji je rekao da je oštećeni bio mnogo jači i krupniji od optuženog. Potvrdio je da je oštećeni prvi udario optuženog koji se branio - kazao nam je advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa Marokanca.


Gazvan: Bio očevidac. Facebook

Na Gazvana se čekalo šest mjeseci da svjedoči jer je bio u bijegu nakon što je za njim raspisana potjernica zbog iživljavanja nad djevojkom. Na pretresu je pročitana i izjava migranta koji je bio u društvu Halida Amravija kada ih je ubijeni Silan presreo.

Amravijev prijatelj je, također, bio privođen pa mu je Sud uzeo izjavu, jer je nakon toga pušten na slobodu.

On i Amravi su tada ispričali da su krenuli da se šišaju i da ih je presreo ubijeni, za kojeg su znali da se bavi prebacivanjem preko granice. Pitali su ga koliko košta da ih prebaci, on im je rekao 200 eura. Migrant je potvrdio da ga je Silan prvi napao, odnosno da je Amravija udario šakom, nakon čega ga je on ubo nožem u predjelu grudnog koša.


Advokata zvala rodbina iz Maroka

Osumnjičeni Marokanac poznat je po tome što je ranije, nakon hapšenja, prilikom određivanja pritvora šokirao prisutne u sudnici Kantonalnog suda pitanjem da plati krvarinu porodici ubijenog migranta pa da se postupak odmah okonča. Objašnjeno mu je da takvo nešto u našem zakonu ne postoji.

U vezi s tim, porodica optuženog je kontaktirala advokata Mehmedbašića da mu saopće da su s porodicom ubijenog u dobrim odnosima.

- Zvao me njegov brat iz Maroka i rekao mi je da su dobri s tom familijom. Potvrdio je da je plaćena krvarina - kazao je Mehmedbašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.