AVAZ SAZNAJE

Povjerljivi podatak istražitelja u Bijeljini urodio plodom: Operativci spriječili mafijaški obračun

Saznali da je kriminalna grupa angažirala Draženka Kovačevića (42) iz Banje Luke da naudi njihovom suparniku

Osumnjičeni pohapšeni, spriječene ozbiljne posljedice. Ilustracija

Piše: O. Matavulj

1.7.2021

Draženko Kovačević (42) iz Banje Luke, koji je početkom juna izašao iz fočanskog zatvora, uhapšen je nedavno zbog sumnje da je spremao izvršenje teškog krivičnog djela, koje je spriječeno zahvaljujući policijskim operativcima.


Kriminalne grupe

Kako nam je potvrđeno u MUP-u RS, istražitelji su došli do saznanja da je kriminalna grupa iz Bijeljine angažirala Kovačevića da naudi osobi s kojom su bili u sukobu.

- Na meti je bio Bijeljinac, koji se ranije sukobio i fizički obračunao s jednim od članova te kriminalne grupe, čije se vođe dovode u vezu s crnogorskim „škaljarskim klanom“ - tvrdi izvor blizak istrazi.

Nakon što su došli do informacija o potencijalno velikom sigurnosnom problemu, istražitelji su Kovačevića locirali u Bijeljini.

- Krio se u kući B. V. iz Bijeljine i obojica su 19. juna uhapšena. Prema nalogu bijeljinskog Okružnog suda, izvršen je pretres kuće i vozila koje su koristili i pronađena je i oduzeta pištoljska municija. Nakon kriminalističke obrade oni su pušteni na slobodu, a istraga se nastavlja - kaže izvor iz istrage.

Draženko Kovačević u zatvoru je proveo sedam godina prema presudi da je pri pljački kuće hicem iz pištolja ranio pravoslavnog svećenika Savu Todorovića iz Kalenderovaca kod Dervente, kojem je pucao u glavu. Krvavo razbojništvo dogodilo se 31. maja 2012. godine.


Teška zlodjela

Osim Kovačevića, u razbojništvu su učestvovale još dvije osobe. U presudi se navodilo da su razbojnici tokom noći došli do kuće svećenika u koju su dvojica provalila, dok je treći čuvao stražu. Svećenika su zatekli u krevetu te su mi pištolj naslonili na glavu tražeći novac.

Kada je rekao da nema novca, počeli su ga tući, da bi Kovačević otišao u drugu sobu i vezao Savinu suprugu Jelicu. Tokom premetačine u neseseru su pronašli i ukrali 4.000 KM. Jelica se tada uspjela osloboditi, ali su je razbojnici bacili na pod. Ponovo su se okomili na svećenika, preko kojeg su prebacili deku te mu, prijeteći pištoljem, tražili novac. Potom je ispalio jedan hitac, koji je svećeniku okrznuo lobanju. Čuvši glasove komšija, razbojnici su pobjegli kroz prozor, a tokom bijega su nasumično pucali prema komšijama, ali nikoga nisu pogodili.


Brat ubijen u napadu na Krunića

Draženko Kovačević je brat Željka Kovačevića, jednog od ubica banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, koji je izrešetan u sačekuši u Glamočanima 22. aprila 2019. godine. Kovačević je tokom napada poginuo u razmjeni vatre s osiguranjem, a stradao je još i Krunićev tjelohranitelj Žarko Pavlović te je ranjen vozač Goran Ilić. Za Krunićevo ubistvo sudi se Benediju Đukanoviću i Emiliju Baldi, kao i Rodoljubu Gajiću zbog pomaganja u zločinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.