MOSTAR

Počelo suđenje za ubistvo ratnog zločinca Radića: Cvitanović u sudnici priredio svojevrsni igrokaz

Tražio izuzeće Sudskog vijeća i optužio tužioce da mu ne daju nagodbu

M. Smajkić

Cvitanović: Tražio kaznu od pet godina

Foto: Facebook


Pretres prekinut

Cvitanović, koji se otada nalazi u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar, u sudnici se pojavio u pratnji svog advokata po službenoj dužnosti Semira Kajtaza. Isto kao i u ranijim slučajevima, odnosno sudskim postupcima u brojnim predmetima u kojima se nalazio u ulozi optuženika, Cvitanović je i jučer priredio svojevrsni igrokaz.

Tako je najprije prigovorio Sudskom vijeću, u kojem su bili Marin Zadrić, kao predsjednik, te članovi Zoran Krtalić i Erna Filipović.

Čitajući s papira, Cvitanović je zatražio njihovo izuzeće, pozivajući se na Krivični zakon FBiH umjesto na Zakon o krivičnom postupku. Nakon što mu je ukazano na to da je „promašio“, Cvitanović je zatražio izuzeće Zadrića i Filipović zbog toga što su mu, kako je naveo, u tri, odnosno dva navrata potpisali rješenje o pritvoru.

Potom se obrušio na postupajućeg i glavnog tužioca Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Željka Rezu i Zdenka Kovača, jer ga, kako je naveo, sprečavaju da otkrije informacije koje se odnose na ubistvo Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH.

  • S mjesta ubistva Marka Radića

    S mjesta ubistva Marka Radića

    Foto: Avaz


Cvitanović se, podsjetimo, u aprilu namjeravao nagoditi s Tužilaštvom HNK za kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a zauzvrat je nudio informacije koje se odnose na Leutarovo ubistvo te slučaj znan kao „Liska park“, u kojem je, zajedno s Radićem, jedan od optuženih. Zanimljivo, prvo je tražio da Tužilaštvo pristane na sporazum, a tek potom bi im dao informacije.

O njegovom zahtjevu za izuzeće Zadrića i Filipović bit će odlučeno na općoj sjednici te je pretres prekinut.

Četiri rane

Cvitanović je, podsjetimo, Radića usmrtio u ulazu zgrade u kojoj je ubijeni živio, nedaleko od sjedišta MUP-a HNK u Mostaru. Tog dana njih dvojica su se sukobila verbalno, ali i fizički, a u večernjim satima Cvitanović je Radića pokušao ponovo napasti. Nakon što mu to nije pošlo za rukom, otišao je po pušku, pozvao Radića na interfon, ušao u haustor zgrade i počeo pucati čim je Radić izašao iz lifta.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći Radić, koji je uspio izaći ispred ulaza, davao je znake života, ali je, uprkos reanimaciji, usljed četiri prostrelne rane, tri u stomak i jedna u grudi, ubrzo preminuo. Cvitanović je svega nekoliko sati bio u bijegu, a uhapšen je ispred zgrade u kojoj je živio.

Ranije usmrtio punca

Poznata je priča o tome kako se Cvitanović 2004. godine hvalio po zatvoru da je „zeznuo“ tužioca, obećavši određene informacije baš u slučaju „Liska park“, kada se nagodio za ubistvo svog punca Davora Knezovića koje je počinio iste godine. On je tada osuđen na samo osam godina zatvora, a namjeravao je pucati i u punicu te njenu sestru, ali je pištolj zakočio.

Više o temi Josip Cvitanović

NA VRH

Podijeli članak na